Fors aantal boetes voor fraude met melkkoeien

ARNHEM - Er gaat veel mis bij de registratie van pasgeboren kalfjes in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R). Bij ruim 2100 bedrijven zijn in een onderzoek onregelmatigheden geconstateerd. Deze bedrijven worden donderdag en vrijdag geblokkeerd, wat betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd.

Dit heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek naar het Identificatie- & Registratiesysteem werd gedaan door de NVWA en RVO.nl en is in opdracht van het ministerie.

Van bedrijven is een analyse gemaakt en zijn verschillende administratieve gegevens vergeleken. Bedrijven registreren de melkproductie van koeien en geboortedata van kalveren in diverse bedrijfsadministratiesystemen. Door deze systemen te vergelijken, kunnen onregelmatigheden worden ontdekt.

Reactie van de minister

Minister Schouten: 'De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met het I&R en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem.'

De NVWA heeft tot nu toe op basis van een steekproef ongeveer 150 bedrijven geïnspecteerd verspreid over het hele land. Bij overtredingen wordt een proces-verbaal opgesteld. Behalve dat gekeken wordt naar naheffingen en kortingen op subsidies wordt met het OM overlegd of deze bedrijven ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Als het I&R niet op orde is, is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid. Pas als de bedrijven hun I&R aantoonbaar kloppend hebben gemaakt, wordt de blokkade opgeheven. De analyses en inspecties door de NVWA en RVO.nl worden de komende tijd voortgezet.

Zie ook: Fraude met melkkoeien; minister dreigt met boetes

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel: