Nieuws

Blauwe urine, maar niet dood door malaria

Je plas wordt er wel blauw van, maar je gaat niet dood door malaria. En dat is pure winst na een lange zoektocht. Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat een blauwe kleurstof malariaparasieten doodt. © CDC foto/Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Je plas wordt er wel blauw van, maar je gaat niet dood door malaria. En dat is pure winst na een lange zoektocht. Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat een blauwe kleurstof malariaparasieten doodt.
De blauwe kleurstof methyleenblauw blijkt een veilig malariamiddel dat met ongekende snelheid malariaparasieten doodt. Binnen twee dagen zijn patiënten genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden.
Onderzoeker Teun Bousema van het Radboudumc: 'Het exacte mechanisme is niet duidelijk maar we hebben ontdekt dat vooral mannetjesparasieten snel geklaard worden uit de bloedbaan.'
Malariamedicijnen staan onder druk, meldt het Nijmeegse academische ziekenhuis. De onderzoekers noemen het een groot probleem dat malariaparasieten die resistent zijn tegen de huidige combinatietherapie steeds meer in opkomst zijn. 

Onhandige bijwerking

Methyleenblauw is een blauwe kleurstof die in het laboratorium gebruikt wordt om dode van levende cellen te onderscheiden. De kleurstof bleek veilig en goed te verdragen voor malariapatiënten. Het heeft alleen één onhandige bijwerking.
'Ik heb het zelf ook weleens geslikt en je urine wordt er echt blauw van', vertelt wetenschapper Bousema. Hij coördineerde het onderzoek. 'Dat zouden we op langere termijn moeten oplossen, want het zou kunnen dat dit mensen tegenhoudt het te gebruiken.'
Malaria veroorzaakt jaarlijks bijna een half miljoen doden. Iemand wordt geïnfecteerd door een beet van een malariamug. Negentig procent van alle sterfgevallen vinden plaats in Afrika. De meeste doden zijn kinderen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl