Nieuws

Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, 't is Defensie maar

Inwoners van de Achterhoek kunnen de komende weken helikopters vlak boven hun hoofd verwachten. Defensie oefent daar tot en met 23 februari in onder meer laagvliegen. © ANP
Inwoners van de Achterhoek kunnen de komende weken helikopters vlak boven hun hoofd verwachten. Defensie oefent daar tot en met 23 februari in onder meer laagvliegen.
Bij Omroep Gelderland zijn al verschillende meldingen binnengekomen van inwoners die helikopters laag over zagen komen. Op de website van Defensie staat uitgebreid uitgelegd wat de inwoners van de Achterhoek en het oosten van de Veluwe kunnen verwachten.
Zo worden er bij de oefening verschillende soorten vluchten en onverwachte manoeuvres uitgevoerd. Behalve met de helikopters wordt er ook geoefend op de grond. Om de training veilig te laten lopen worden hier en daar delen van het luchtruim afgesloten. 

30 meter boven de grond

De helikopterpiloten oefenen laag boven de grond, 's nachts op minimaal 150 meter. Overdag kan bij uitzondering op 30 meter worden gevlogen of zelfs nog lager. 
Defensie heeft vaste tijden waarop geoefend wordt:
maandag 5 tot en met donderdag 8 februari van 9.00 tot 23.00 uur
vrijdag 9 februari van 09.00 uur tot 16.00 uur
maandag 12 tot en met donderdag 15 februari van 09.00 tot 23.00 uur
vrijdag 16 februari van 09.00 tot 16.00 uur
maandag 19 tot en met donderdag 22 februari van 09.00 uur tot 23.00 uur
vrijdag 23 februari van 09.00 uur tot 16.00 uur. 
Onderstaande kaart laat zien waar er de komende tijd gevlogen wordt. 
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Inwoners van de Achterhoek kunnen de komende weken helikopters vlak boven hun hoofd verwachten. Defensie oefent daar tot en met 23 februari in onder meer laagvliegen. © Defensie
Omroep Gelderland krijgt ook verschillende filmpjes opgestuurd van de helikopters: 
Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, 't is Defensie maar