Nieuws

3 jonge mannen veroordeeld voor overval op kapsalon Apeldoorn

De overvallen kapsalon. Archieffoto Omroep Gelderland
De rechtbank Arnhem heeft drie jonge mannen veroordeeld voor een overval op een kapsalon in winkelcentrum De Eglantier in Apeldoorn. De verdachten zijn 15, 17 en 19 jaar oud.
ARNHEM - De rechtbank Arnhem heeft drie jonge mannen veroordeeld voor een overval op een kapsalon in winkelcentrum De Eglantier in Apeldoorn. De verdachten zijn 15, 17 en 19 jaar oud.
Bij de overval op 10 oktober 2017 liep één van de daders met een masker op en capuchon over zijn hoofd de kapsalon binnen. Hij richtte een op een echt pistool lijkend balletjespistool op de aanwezigen, terwijl de 19-jarige man en 2 anderen op de uitkijk stonden. De man had samen met anderen het plan gemaakt en ook zou de buit worden gedeeld. Volgens de rechtbank heeft de overval grote impact gehad op de kapsters en klanten.
Een 19-jarige man krijgt daarom een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 179 voorwaardelijk dagen opgelegd. Ook wordt hij voor 1 jaar opgenomen in een psychiatrische kliniek om zich te laten behandelen voor zijn persoonlijke problematiek.

Ook veroordeeld voor straatroof

Daarnaast is de man schuldig bevonden aan een straatroof, waarbij het slachtoffer is beroofd van zijn rugzak met inhoud. Een medeverdachte greep het slachtoffer bij de keel gepakt en sloeg. De 19-jarige man heeft de rugzak vervolgens meegenomen. De 19-jarige man moet schadevergoedingen betalen aan de kapsters en klanten van kapsalon die tijdens de overval aanwezig waren. Ook aan het slachtoffer van de straatroof moet hij een schadevergoeding betalen.

Jeugdstrafrecht

De twee andere verdachten zijn volgens het jeugdstrafrecht berecht. De 15-jarige verdachte richtte volgens de rechtbank het pistool op de medewerkers. Hij is naast de overval op de kapsalon ook veroordeeld voor een overval op een cafetaria en de straatroof die hij samen met de 19-jarige man pleegde. Ook had hij een fiets gestolen. Hij krijgt daarvoor 180 dagen celstraf, waarvan 143 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een proeftijd van 2 jaar en moet hij meewerken aan begeleiding en behandeling.
De 17-jarige medepleger kreeg voor de overval op de kapsalon 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie, met een proeftijd van 1 jaar. Daarnaast krijgt hij een werkstraf van 120 uur, en een taakstraf in vorm van leerstraf, waarbij hij een sociale vaardigheidstraining moet volgen.
 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl