Nieuws

Illegale bitcoinhandel leverde miljoenen op

Een criminele bende heeft in 1,5 jaar tijd ongeveer 10 miljoen euro verdiend aan het witwassen van bitcoins. Drie mannen van 21, 25 en 29 uit Arnhem en Krimpen aan den IJssel fungeerden volgens het Openbaar Ministerie (OM) als bankiers. Zij worden samen met drie anderen beschouwd als de hoofdverdachten. © Pixabay
ARNHEM - Een criminele bende heeft in 1,5 jaar tijd ongeveer 10 miljoen euro verdiend aan het witwassen van bitcoins. Drie mannen van 21, 25 en 29 uit Arnhem en Krimpen aan den IJssel fungeerden volgens het Openbaar Ministerie (OM) als bankiers. Zij worden samen met drie anderen beschouwd als de hoofdverdachten.
Alle zes staan deze dinsdag terecht in Utrecht. De bankiers namen volgens het OM bitcoins in die werden aangeboden op DarknetMarkets, een ondergrondse website voor illegale transacties. De drie andere verdachten van 21, 39 en 44 waren belangrijke klanten.
De bankiers gebruikten software om het spoor van de bitcoins uit te wissen en ruilden ze vervolgens legaal in voor contant geld. Dat geld werd op tientallen bankrekeningen geboekt en dan opnieuw opgenomen. Klanten moesten 10 procent commissie betalen.
In totaal zijn er 12 verdachten. Voor de strafzaak tegen de zes hoofdverdachten zijn zes dagen uitgetrokken.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl