Nieuws

Alle winkels Kijkshop gaan dicht

Het Kijkshop-filiaal in de binnenstad van Arnhem.
Alle 70 winkels van Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. In Gelderland heeft Kijkshop zeven winkels. Het hoofdkantoor staat in Zaltbommel. © Google Street View
ZALTBOMMEL - Alle 70 winkels van Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. In Gelderland heeft Kijkshop zeven winkels. Het hoofdkantoor staat in Zaltbommel.
De Zweedse eigenaar The One vraagt dinsdag faillissement aan bij de rechter, laat de investeerder weten.
De ongeveer 400 medewerkers van Kijkshop komen op straat te staan. Het is volgens een woordvoerder van The One nu aan een curator om te kijken of een eventuele verkoop of doorstart mogelijk is. Die kan ook besluiten dat de winkels al dan niet tijdelijk weer opengaan als dat in het belang van de verkoop van de boedel is.
De winkels in Gelderland:
  • Apeldoorn
  • Arnhem (3)
  • Doetinchem
  • Nijmegen
  • Tiel

Kijkshop was eens vernieuwend

Kijkshop verkoopt onder meer consumentenelektronica en sieraden. Het eerste filiaal werd in 1973 in Den Bosch geopend en was destijds zeer vernieuwend. Er werden producten in glazen vitrines uitgestald; klanten konden productnummers op een formulier schrijven en dat inleveren bij de balie. De winkel had zo weinig medewerkers nodig.
Op het hoogtepunt had Kijkshop ruim 100 winkels. 
Wanneer kocht jij het voor het laatst iets bij Kijkshop en wat was het? Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Omvorming naar nieuw concept

Investeerder Björn Serving, die zichzelf 'The One from Sweden' noemt, zei al eerder dat winkels in hun oude vorm geen bestaansrecht meer hebben. Kijkshop was om die reden dan ook begonnen met een omvorming naar een nieuw onlinewinkelconcept, waarbij al in maart de sluiting van twintig winkels werd aangekondigd.
Maar die ingreep blijkt volgens de investeerder niet voldoende om de winkels te redden. Hij noemt de gevolgen voor de medewerkers 'erg ongelukkig'.
The One richt zich nu op het onlinewinkelconcept KijkBijMij, waarbij consumenten elkaar live via video koopadvies kunnen geven in ruil voor een commissie. De app is in zes weken tijd 100.000 keer gedownload. Mogelijk worden er in de toekomst ook weer winkels geopend, maar op een veel beperktere schaal.
De topman van The One, heeft op Facebook het personeel van de Kijkshop toegesproken.
Die toespraak is hier te zien: 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl