Nieuws

Wat houden die bronzen mannetjes in Bennekom eigenlijk vast?

Het verkeer raast voorbij aan het kunstwerk net buiten Bennekom. Wordt het kunstwerk eigenlijk wel gezien? Pieter bekijkt het in ieder geval wel goed, want er zit een heel verhaal achter. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Het verkeer raast voorbij aan het kunstwerk net buiten Bennekom. Wordt het kunstwerk eigenlijk wel gezien? Pieter bekijkt het in ieder geval wel goed, want er zit een heel verhaal achter.
Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. 
Het beeld staat op de grens van de drukte van alledag en de rust van het landschap daarachter. Het zijn twee bronzen mannetjes die een raamwerk vasthouden.
Daarin zijn figuren te herkennen. Het is een scène uit het boerenleven. Maar je moet even goed stilstaan om het goed te zien. Van zaaien tot oogsten: de zaaier, de mensen met een zeis of een hooivork. Of de wagen en de koe.
(de tekst loopt door onder de video)
Wat houden die bronzen mannetjes in Bennekom eigenlijk vast?
Het is een monument voor de middeleeuwen. Voor de boer die eeuwen geleden het landschap in Bennekom vormde. Kunstenaar Roland Sohier liet zich daarom ook inspireren door de figuren in het getijdenboek van de hertog van Berry uit de vijftiende eeuw van de hand van de Nijmeegse gebroeders Van Limburg.
De kunstenaar speelt ook een spelletje met ons. Pieter: 'In het raamwerk lezen we namelijk: FIG. 3: De Landman. Maar ja wie figuur 1 of 2 zoekt, kan lang zoeken. Die zijn er niet.'
Heb jij ook een bijzonder gebouw of kunstwerk bij jou in de buurt, waar je meer over wil weten? Tip Pieter dan en misschien gaat hij er dan wel langs. Je kunt een mail sturen naar uit@gld.nl

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!