Zand, zand en nog eens zand: Anneke kan er niet genoeg van krijgen

ARNHEM - Dertien jaar geleden was Anneke met haar dochter in Ierland en vond daar schelpen op het strand. Nadat ze deze had gedroogd vond ze het zonde om het zand wat overbleef weg te doen en dus stopte ze het zand in flesjes. En dat was het begin van haar zandverzameling die inmiddels is uitgegroeid naar 6500 verschillende soorten zand. 'Van alle onafhankelijke staten van de wereld heb ik er minimaal 1,' vertelt Anneke.

Verschillende soorten

Het zand komt van onder andere stranden, zandgroeves, vulkanen, woestijnen en rivieren. 'Alleen uit Frankrijk heb ik al 270 verschillende soorten zand. Dit verschilt qua kleur en fossielen en mineralen die erin zitten'. Anneke heeft een microscoop waar ze al haar zand ook onderzoekt. Zo kan ze bij elk beetje zand kijken wat voor structuur het heeft en waar het van gemaakt is. Ze maakt dan foto's van het zand en geeft het een nummer.

Zand wordt geruild maar niet gekocht

Anneke heeft altijd een plastic zak bij haar als ze ergens naar toe gaat. Daarnaast krijgt ze ook veel zand van mensen uit haar omgeving die op vakantie zijn geweest en ze struint regelmatig het internet af. 'Via internet kom je met allemaal mensen in contact en kun je ook via ruillijsten met mensen ruilen'.  Kopen daar begint ze niet aan: 'Via eBay kan je het ook kopen. Maar het is een ongeschreven regel, zand wordt geruild maar niet gekocht. Ik zie wel eens wat voorbij komen wat ik graag zou willen hebben, maar ik hou mij netjes aan de regels. Als je het gaat kopen is het voor mij geen hobby meer', aldus Anneke.

Van koraalzand uit de Filipijnen tot aan het roze zand uit Corsica, Anneke heeft zand vanuit de hele wereld. Maar haar meest bijzondere zand komt van Toko Lau. 'Dit is een eiland in Oceanië en daar is erg moeilijk om aan te komen. Ik heb deze via een ruiling op internet gekregen'.

Om haar zandverzameling verder uit te breiden is Anneke op zoek naar nog meer zand en flesjes met kurk waar ze het zand in kan doen.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Kunt u Anneke helpen bij het uitbreiden van haar zandcollectie of heeft u flesjes over? Kijk dan zondag 14 januari om 17.20 uur naar Gelderland helpt !
Deel dit artikel: