Q-koorts: geen excuses, geen geld

DEN BOSCH - Q-koortsslachtoffers hoeven niet op excuses te rekenen en krijgen geen schadevergoeding.

Dat bleek dinsdag tijdens een hoorzitting door de nationale ombudsman in het provinciehuis in Brabant.

Oud-ministers: geen fouten

De oud-ministers Klink en Verburg vinden dat ze geen fouten hebben gemaakt bij de aanpak van de Q-koorts, die in 2007 uitbrak. Ze zeggen dat ze dan ook geen excuses kunnen aanbieden. Ze leven wel mee met de patiënten, zeiden ze.

Klink (volksgezondheid) bestreed tijdens de hoorzitting, waar hij onder ede werd verhoord, dat de communicatie slecht verliep. Ook is het volgens hem nooit zo geweest dat zijn collega Verburg van landbouw de economische belangen van de geitenhouders belangrijker vond dan de volksgezondheid, zoals veel patiënten beweren.

Ook de evaluatiecommissie Q-koorts concludeerde november 2010 dat de privacy van veehouders te lang zwaarder woog dan de volksgezondheid. Pas toen in 2008 en 2009 het aantal patiënten toenam, werd besloten om geiten te ruimen.

Een vervoersverbod had misschien eerder dan in 2009 moeten worden ingesteld, zei Klink.

Oud-minister Ab Klink tijdens zijn verhoor. Oud-minister Ab Klink tijdens zijn verhoor.

Duizenden ziek, 24 doden

Duizenden mensen werden ziek door de Q-koortsbacterie, die werd verspreid door geiten. Er overleden 24 patiënten. De meesten van hen kwamen uit Gelderland en Brabant. Mensen die ziek zijn geworden, vroegen om excuses en een schadevergoeding. Ze kregen steun van ombudsman Brenninkmeijer.

Een Q-koortspatiënt zei tijdens de hoorzitting dat hij de aanpak discriminerend vindt. Patiënten wezen erop dat geitenhouders schadeloos werden gesteld nadat hun met Q-koorts besmette geiten waren geruimd, terwijl zij als patiënten met lege handen staan. Veel patiënten zeggen dat ze door hun ziekte enorme kosten maken. Sommigen zijn hun baan kwijtgeraakt.

Minister Schippers erkende eind 2010 dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de ziekte. Ze wees later financiële compensatie af.

"Rem op de voorlichting"

Volgens het hoofd infectieziekenbestrijding van de GGD Hart van Brabant zat er een "rem op de voorlichting". De communicatie tussen verschillende overheden liep volgens hem niet goed en hij kon de grote zorgen niet kwijt die hij over uitbraak had.

"Het heeft ook de geitenhouders gestoord dat er drie jaar lang niets voor Q-koortspatiënten is gedaan", zei geitenhouder Van Lokven tijdens de hoorzitting.

Conclusies

De nationale ombudsman gaat de verhoren van dinsdag verwerken in een rapport. Dat wordt uiteindelijk aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer over dit onderwerp:
Economie Gezondheid Politiek Nieuws
Deel dit artikel: