Een heel klein beeldje in de parkeergarage in Doetinchem, maar waarom?

DOETINCHEM - Het zit bij veel mensen in hun portemonnee en is voor velen ook echt heilig; een talisman. Zo'n mini-beeldje werd tien jaar geleden ook gevonden bij opgravingen in Doetinchem. Maar waar laat je nou zo'n vondst?

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen of kunstwerken in onze provincie. 

De 19de-eeuwse zakheilige Franciscus van Asissi werd gevonden bij opgravingen in de buurt van de schouwburg. Het beeldje kreeg daarom een ere-plek in de parkeergarage van de schouwburg. Het kleine beeldje is daar ingemetseld in een kastje in de muur. 

Omdat het beeldje nog geen 3 centimeter groot is, moet je dus wel goede ogen hebben om hem te zien. Heb je die nou niet, dan heeft kunstenaar Cornel Bierens daar een oplossing voor gevonden. Uit de rest van de archeologische vondsten stelde hij namelijk een zakheilige op groot formaat samen. Eentje van 16 meter.

Zestien meter lange installatie

Toch moet je ook voor dit beeld goed kijken om hem te zien. Het werk bestaat uit 125 roestvrijstalen staken van 3 meter hoog, die ieder een archeologische scherf in de lucht houden. Vanaf één enkel punt vormen alle paaltjes-met-scherven een kopie van de kleine Franciscus.

Kijk hier hoe de kopie van de Franciscus eruitziet:

Heb jij ook een bijzonder gebouw of kunstwerk bij jou in de buurt, waar je meer over wil weten? Tip Pieter dan en misschien gaat hij er dan wel langs. Je kunt een mail sturen naar uit@gld.nl

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Doetinchem Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: