Nijmegen toont portret jonge oorlogsdode

NIJMEGEN - Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis toont de komende drie maanden een nieuw filmportret van een Nijmeegse oorlogsdode.

Ditmaal Hans van Dreven die als zesjarige omkwam bij het bormbardement van 22 februari 1944.

Hans van Dreven is een van de ruim 2600 Nijmeegse oorlogsdoden van wie een steeds groter aantal wordt genoemd op de website oorlogsdodennijmegen.nl.

Sinds 2008 werken het Regionaal Archief Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het stedelijk 4 en 5 mei Comité en auteur Bart Janssen aan het uitbouwen van de site tot een digitaal monument voor alle oorlogsslachtoffers.

Bart Janssen is de schrijver van het boek 'De pijn die blijft' over het verwoestende bombardement van 22 februari 1944.

Hans van Dreven woonde met zijn ouders en broers Jan en Evert op het Valkhof in een rij woningen die het bombardement overleefde, maar die op 3 oktober 1944, toen de stad in de frontlinie lag, door Duitse granaten in vlammen opging.

 

In de presentatie van zeven minuten wordt een beeld geschetst van het korte leven van Hans van Dreven, maar ook van de wanhoop van de ouders die nergens rust vinden en uiteindelijk in 1952 naar Australië emigreren en van de zoektocht die zoon Evert in 2003 naar Nijmegen onderneemt om het verdriet en het levenslang zwijgen van zijn ouders een plaats te kunnen geven.


Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: