Nieuws

'Enorme klap' voor ouders Romy dat haar moordenaar al in beeld was

ARNHEM - Het was een enorme klap voor de ouders van Romy uit Hoevelaken dat de jongen die haar verkrachtte en doodde al in beeld was bij justitie voor een zedendelict en dat hij al onder behandeling was. Dat zegt hun advocate Dineke Postma.
'Dat roept veel vragen op. Ze zijn ook heel benieuwd naar het onderzoek dat kennelijk wordt ingesteld', reageert ze op het nieuws van Omroep Gelderland dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onderzoek heeft ingesteld.
In november werd de jongen uit Lunteren veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het verkrachten en doden van Romy. Uit het vonnis bleek toen dat het niet de eerste keer is dat hij een zedenmisdrijf heeft gepleegd.

'Kon dit worden voorkomen?'

'De vraag is of de moord op Romy voorkomen had kunnen worden. Bij haar ouders speelt dit nog veel meer door het bericht dat de dader al in beeld was. Voor hen lijkt het erop dat hij wel heel veel vrijheid kreeg gezien zijn problematiek en wat er al bekend was', aldus de advocate.
Bekijk het interview met advocate Dineke Postma (tekst gaat verder onder de video):
'Enorme klap' voor ouders Romy dat haar moordenaar al in beeld was
De 14-jarige Romy en de inmiddels 15-jarige jongen die haar doodde, zaten allebei op een school voor speciaal onderwijs in De Glind. 

'Wist hier niets van'

'Ik wist hier (dat de jongen onder behandeling was voor een zedendelict, red.) niets van. Ik wil zo snel mogelijk een onderzoek beginnen naar de wettelijke kaders. Hadden deze gegevens uitgewisseld moeten worden? Hoe zit het met de privacy van de jongen? Hoe was de communicatie? Ik heb de  commissie die dat onderzoek gaat doen bijna rond, dus wil er nu verder niets over zeggen. We stellen daarvoor een externe, onafhankelijke voorzitter aan die ervaring heeft met dit soort zaken', zegt directeur Jan Hofman van de J.H. Donnerschool voor speciaal onderwijs.
Volgens hem heeft de moord de school veel schade toegebracht. 'Het is inmiddels een halfjaar geleden, maar dit verhaal komt hier nog dagelijks ter sprake. We hebben ook nog steeds begeleiding op school, zowel voor de leerlingen als voor de medewerkers.'
In juli 2016 kwam de moordenaar van Romy in aanraking met de politie vanwege een aanranding. Hij was toen 13 jaar. De zaak werd geseponeerd omdat het Openbaar Ministerie (OM) behandeling wenselijker vond dan strafrechtelijke vervolging. Het OM wil niets zeggen over het sepot destijds. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl