Kröller-Müller is Van Gogh rijker

OTTERLO - Een schilderij van een bloemstilleven  dat in 2003 door het Kröller-Müller Museum in Otterlo nog werd afgeschreven als 'kunstenaar anoniem' is tóch een echte Van Gogh.

Dat is gebleken na röntgenonderzoek door onder meer de TU Delft en Antwerpse en Duitse wetenschappers.

Het museum heeft de ontdekking maandagavond bekendgemaakt.

Het schilderij 'Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen' werd in 1974 opgenomen in de collectie. Van meet af aan werd getwijfeld aan de echtheid vanwege het formaat en de afwijkende signatuur.

Het begin van de ontdekking; een röntgenopname uit 1998 waaruit bleek dat onder het stilleven een schilderij met twee worstelaars zit. Van Gogh schreef eerder over het bestaan van dit schilderij. het Kröller-Müller heeft die brief in beztt. Verder onderzoek naar onder meer de pigmenten in de verf en de manier van schilderen heeft aangetoond dat het om een echte Van Gogh gaat. Het begin van de ontdekking; een röntgenopname uit 1998 waaruit bleek dat onder het stilleven een schilderij met twee worstelaars zit. Van Gogh schreef eerder over het bestaan van dit schilderij. het Kröller-Müller heeft die brief in beztt. Verder onderzoek naar onder meer de pigmenten in de verf en de manier van schilderen heeft aangetoond dat het om een echte Van Gogh gaat.

Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen is vanaf 20 maart in het Kröller-Müller Museum te zien, samen met Van Goghs Rozen en pioenen en Bloemen in blauwe vaas. 

Meer over dit onderwerp:
Ede Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: