Nijmeegse brieven Mussert naar NIOD

NIJMEGEN - Het Regionaal Archief Nijmegen draagt woensdag een fotoalbum over aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam.

Het album bevat naast foto's ook brieven van en over Anton Mussert, in de jaren '30 en tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van de NSB, de Nederlandse versie van de Duitse nazi-partij.

Volgens de gemeente Nijmegen zijn de stukken al in 1980 afgegeven bij het archief, maar werd openbaarmaking destijds niet wenselijk geacht.

Onder de stukken zijn liefdesbrieven die de zieke Mussert in 1914 schreef aan zijn 18 jaar oudere tante met wie hij in 1917 trouwde. De andere brieven zijn van familieleden en sympathisanten. De foto's zijn onder meer genomen tijdens een reis naar Wenen en Boedapest en tijdens NSB-bijeenkomsten, zogeheten landdagen, in Lunteren.

Het NIOD zegt blij te zijn met de stukken, omdat die meer inzicht geven in het persoonlijke leven van Mussert. Mussert werd na de oorlog in 1946 geëxecuteerd. 

De stukken doken onlangs weer op en worden voor onderzoek vrijgegeven. Mocht Nijmegen ooit een WOII-museum krijgen, dan keren ze terug.

(Foto boven artikel: de arrestatie van Mussert)
Liefdesbrief van Mussert Liefdesbrief van Mussert
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: