Nieuws

Water duurder in drie gemeenten, Vitens is woest

Waterbedrijf Vitens is woest op de gemeenten Lingewaard, Hattem en Oldebroek. Huishoudens in die gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een hogere rekening voor het water uit de kraan. Volstrekt onnodig, zegt Vitens.
ZWOLLE - Waterbedrijf Vitens is woest op de gemeenten Lingewaard, Hattem en Oldebroek. Huishoudens in die gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een hogere rekening voor het water uit de kraan. Volstrekt onnodig, zegt Vitens.
De drie gemeenten heffen precariorechten. Dat is belasting voor in dit geval het gebruik van de gemeentelijke waterleidingen waar Vitens gebruik van maakt.

Overgangsregeling tot 2022

De heffing is dit jaar formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruik maken van een overgangsregeling. Dat houdt in dat huishoudens in Lingewaard, Oldebroek en Hattem de komende jaren vele tientallen euro's per jaar meer voor hun water moeten betalen. Lingewaard spant de kroon met 104,84 euro extra per huishouden. Klanten in Oldebroek betalen 77,95 per jaar meer en in Hattem gaat het om 60,32 euro.
Vitens heeft de klanten in die gemeenten schriftelijk daarvan op de hoogte gesteld of gaat dat nog doen. 
Vitens vindt de handelwijze van de drie gemeenten absurd. 'Het is een verkapte belasting die via de drinkwaterfactuur bij de bewoners van de gemeenten terechtkomt', meldt een woordvoerster. In oktober dit jaar oordeelde het gerechtshof nog tegen de invoering van precario voor de gemeenten Voorst en Beuningen.

Vitens stuurt rekening door aan klant

Het waterbedrijf zegt genoodzaakt te zijn de heffing door Lingewaard, Hattem en Oldebroek door te berekenen aan de huishoudens. 'Zo voorkomen we dat klanten buiten deze gemeenten ook opdraaien voor de extra inkomsten van een gemeente, terwijl ze helemaal niet in die gemeente wonen.'
De woordvoerster laat weten dat kraanwater een primaire levensbehoefte is. 'Water is betaalbaar en moet dat blijven.'

Oldebroek: we moeten wel

Wethouder Lydia Groot van Oldebroek vindt de woede bij Vitens prematuur. 'Vitens heeft een rechtszaak aangespannen om dit tegen te houden', zegt Groot. 'Wacht dan even met die doorberekeningen. En als dit toch mag van de rechter heeft de gemeenteraad al gezegd dat huishoudens helemaal of gedeeltelijk gecompenseerd moeten worden.'
Eerder bepaalde het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden dat Voorst en Beuningen de precario niet mogen heffen. Dat komt doordat de contracten weliswaar gedateerd zijn, maar nog wel rechtsgeldig.
Waarom dan toch die kosten in rekening brengen, in bijvoorbeeld Oldebroek? Groot: 'We doen dit ook voor gas en stroom. We kunnen niet zeggen tegen Vitens 'laat maar zitten', als we Liander wel belasten.'  
Vitens zegt tot slot geen keuze te hebben dan de kosten, hangende de rechtszaak, in rekening te brengen. 'Klanten hebben recht op duidelijkheid over de tarieven voor volgend jaar.'
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl