Dit wist je (waarschijnlijk) niet over het oude postkantoor in Arnhem

ARNHEM - Vroeger was het er in deze periode van het jaar superdruk: het postkantoor. Ze verdwijnen uit het straatbeeld omdat we steeds minder kerstkaarten sturen. In Arnhem staat het oude gebouw er nog steeds en Pieter gaat er langs voor UIT met Esther.

Elke week gaat Pieter van Eekelen voor het programma UIT met Esther op zoek naar bijzondere, mooie of opmerkelijke gebouwen in onze provincie. Deze week viel zijn oog op het oude postkantoor in Arnhem.

Het gigantische gebouw aan het Jansplein is er ruim 100 jaar geleden neergezet. Ruim 150 jaar geleden kregen we in Nederland de postwet en daardoor kwam er ook vraag naar postkantoren. 

Architect Peters ontwierp het gebouw in Arnhem. Pieter: 'Hij was speciaal in dienst om postkantoren te bouwen. Hij bouwde er tientallen in Nederland. Daardoor ontstond de postkantoren-stijl of de postkantoren-gotiek.' 

Apenrots

De gebouwen van Peters zijn uitbundig en lijken veel op elkaar. Het oude postkantoor in Arnhem heeft de bijnaam 'Apenrots'. Pieter: 'Je moet gewoon de tijd nemen om de details te bekijken in het gebouw. Je ziet leeuwen, mensen en apen. Daarom heeft het gebouw de bijnaam apenrots gekregen.'

PIeter over het oude postkantoor in Arnhem:

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: