Nieuws

Dode zwanen Harderwijk hadden toch vogelgriep

De dode zwanen die de afgelopen tijd zijn gevonden in Harderwijk, hadden toch vogelgriep. Dat zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © Dierenambulance Ermelo-Harderwijk
HARDERWIJK - De dode zwanen die de afgelopen tijd zijn gevonden in Harderwijk, hadden toch vogelgriep. Dat zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In de afgelopen tijd zijn er in Harderwijk zestien dode zwanen gevonden. Zes zwanen gingen zeker dood aan vogelgriep, de overige tien konden niet meer worden onderzocht omdat deze in vergaande staat van ontbinding waren.
De zwanen die doodgingen aan vogelgriep hadden dezelfde variant van het virus dat vorige week werd vastgesteld op een boerderij in Biddinghuizen. Het gaat om de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant.

Geen extra maatregelen

Het ministerie zegt tegen Omroep Gelderland dat er geen extra maatregelen worden genomen, omdat de zwanen zijn gevonden in de omgeving van het besmette bedrijf.
De gemeente Harderwijk vraag haar inwoners er melding van te maken wanneer zij drie of meer dode watervogels op dezelfde plek vinden. Melden kan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 045-546 31 88.
Eerder deze week meldde de Dierenambulance Ermelo-Harderwijk nog dat de zwanen waren onderzocht en dat er geen vogelgriep was vastgesteld.  

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl