Nieuws

Wat deden leraren op deze stakingsdag? Samen naar de bios bijvoorbeeld

Tienduizenden kinderen in Gelderland hadden vandaag een vrije dag. Niet omdat het sneeuwt, maar omdat meesters en juffen het werk neerlegden. De stakende leerkrachten protesteerden tegen, de volgens hen, te lage salarissen en te hoge werkdruk. © Omroep Gelderland
Tienduizenden kinderen in Gelderland hadden vandaag een vrije dag. Niet omdat het sneeuwt, maar omdat meesters en juffen het werk neerlegden. De stakende leerkrachten protesteerden tegen, de volgens hen, te lage salarissen en te hoge werkdruk.
Het gaat om de tweede landelijke staking. De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', willen 1,4 miljard euro extra om de salarissen te verhogen en de werkdruk te verlagen. Daarbij vinden de leraren het oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen. De meeste scholen in het basisonderwijs betalen de leerkrachten vandaag gewoon door. Volgens de onderwijsbonden doet het merendeel van de 60.000 leerkrachten op basisscholen mee aan de staking.
Behalve de kinderen hoefden ook de leraren vandaag niet aan de bak. In Winterswijk en omgeving werd het werk neergelegd op 16 basisscholen. De 50 onderwijzers kwamen niet bij elkaar op school, maar in de plaatselijke bioscoop.
Daar bekeken ze de film Loving Vincent, zegt initiatiefnemer Reinout Smilde op Radio Gelderland. Hij geeft les op de basisschool van Miste en Corle. Na de film werd tijdens de lunch in informele sfeer gepraat over de werkdruk. 
Ook in bioscopen in Arnhem, Nijmegen en Ede waren leraren welkom bij bijeenkomsten die zijn georganiseerd door vakbond CNV. Ze konden daar naar een film over pesten op school en er was ruimte voor een goed gesprek.
De tekst gaat verder onder de video.
Wat deden leraren op deze stakingsdag? Samen naar de bios bijvoorbeeld

Kerstbomen opzetten

In Kapel-Avezaath staken de meesters en juffen van De Hoge Hof de handen uit de mouwen. Ze gingen aan de slag bij een verzorgingshuis in Tiel. 'In de zorg hebben ze geen tijd voor extra dingen', vertelt juf Kim van der Ende. 'Daarom gaan wij kerstbomen versieren en opzetten. Daar komen ze bijna niet aan toe, maar voor de cliënten is het wel belangrijk.'
Het opzetten van kerstbomen in Tiel - Foto: Omroep Gelderland (tekst gaat verder onder de foto's)
Niet alle scholen deden mee. De Rank in Wezep bijvoorbeeld. 'Wij vinden dat staken iets is wat echt uit de docenten zelf moet komen', vertelt directeur Ben Kanis. 'Deze keer wilden zij de begrotingsbehandeling van Onderwijs in de Tweede Kamer afwachten. Maar ze vonden dat dat pas zo laat was (op 5 december) dat je daarna niet nog kunt besluiten om mee te staken. Dat is te kort dag voor de ouders.'
Op De Rank in Wezep wordt niet gestaakt - Foto: Omroep Gelderland 
Verslaggever Vera Eisink was op basisschool De Rank in Wezep:
Rob Paulussen uit Nijmegen is een van de ouders die het niet eens is met de staking. 'Leerkrachten hebben zeker een punt, maar wij denken dat er andere manieren zijn om je doel te bereiken', vertelt Paulussen op Radio Gelderland.
Met twee anderen heeft hij Ouders in Actie opgericht. De actiegroep vindt dat leraren zelf met oplossingen moeten komen in plaats van bij de overheid aankloppen voor meer geld. Dit weekend is er een manifest gemaakt en een website met petitie online gezet.

Zie ook: