Nieuws

Grote Kerk in Harderwijk zoekt 2,5 miljoen

HARDERWIJK - De Grote Kerk in Harderwijk heeft op korte termijn 800.000 euro nodig. De kerk moet worden gerestaureerd omdat er scheuren zijn geconstateerd, onder andere boven de raambogen en de ribben. In totaal heeft de kerk 2,5 miljoen euro nodig.
'Niks doen is geen optie, dan weet je dat cultureel erfgoed verdwijnt. Als je bovenin staat, kijk je gewoon door de scheuren in de kerk', vertelt voorzitter Albert Heldoorn van Stichting Vrienden van de Grote Kerk.
'Er moet dus wel op korte termijn wat gebeuren, want het gaat in de dakconstructie zitten. En de kap gaat wijken, de muren staan niet meer loodrecht', vervolgt Heldoorn.

Gewelfschilderingen bladderen af

Bovendien is het verwarmingssysteem aan vervanging toe en de gewelfschilderingen moeten worden gerestaureerd. 'Die zijn aan het afbladderen. Ze hebben vanaf 1566 altijd onder een laag witkalk gezeten. Tussen 1970 en 1980 zijn ze blootgelegd. Bij een restauratie van de gewelven bleken er fresco's te zitten. Volgens de huidige rapportage is die restauratie niet helemaal goed gegaan.'

Donaties

De kerk probeert geld binnen te krijgen door donaties, maar ook door subsidie aan te vragen bij de provincie, de gemeente Harderwijk en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. 'De provincie heeft welwillend gereageerd', aldus Heldoorn. De bedoeling dat in het najaar van 2018 met de restauratie wordt begonnen. 'Er is wel haast bij geboden.'
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl