Nieuws

Mysterie in Harderwijk: dode en verzwakte zwanen

Er worden de laatste tijd regelmatig dode of zwaar verzwakte zwanen aangetroffen in Harderwijk. Het gaat om het gebied bij nieuwbouwproject Waterfront achter het Dolfinarium, zegt de Dierenambulance Ermelo-Harderwijk. © Facebook Dierenambulance Ermelo-Harderwijk
HARDERWIJK - Er worden de laatste tijd regelmatig dode of zwaar verzwakte zwanen aangetroffen in Harderwijk. Het gaat om het gebied bij nieuwbouwproject Waterfront achter het Dolfinarium, zegt de Dierenambulance Ermelo-Harderwijk.
Het afgelopen jaar zijn er 16 dode zwanen aangetroffen. De laatste dagen alleen al vijf. Volgens voorzitter Cor Lubbers van de dierenambulance die de dieren ophaalt en afvoert, vinden ze zowel dode zwanen in slaaphouding, als zwanen in zwemhouding.
De doodsoorzaak van de dieren is onbekend. 'Doordat het geen tijdelijk iets blijkt te zijn maken wij ons zorgen', schrijft de Dierenambulance op Facebook. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Mysterie in Harderwijk: zwaar verzwakte en dode zwanen
Er is door mensen van de dienst contact opgenomen met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en DWHC (Dutch Wildlife Health Centre). Afgesproken is de volgende dode zwaan voor autopsie aan te bieden, zodat de precieze doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Voorzitter Lubbers zegt vergif zeker niet uit te sluiten.
De Dierenambulance vraagt mensen die een dode of zeer verzwakte zwaan zien, direct contact op te nemen.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl