Zeeheld krijgt erkenning

BEUNINGEN - Een plein dat zijn naam draagt is er nog niet, maar er is in elk geval het begin van erkenning voor de zeeheld Willem Joseph van Ghent. Sinds dinsdag hangt zijn portret in het gemeentehuis van Beuningen.

Amateurhistoricus Geert Rolf ontdekte vorig jaar dat de wieg van de zeeheld in Winssen stond. Sindsdien doet Rolf er alles aan om de eer van zijn beroemde dorpsgenoot hoog te houden. Zo wil hij graag dat het dorpsplein in Winssen het Admiraal van Ghentplein gaat heten.

Overleden admiraal op twitter

Regelmatig stuurt de historicus een tweet uit naam van de zeeheld de wereld in. En dinsdagmiddag kon de admiraal 'zelf' op twitter melden dat zijn portret vanaf vandaag prijkt in het Beuningse gemeentehuis.

Wie was Van Ghent precies?

In de 17e eeuw wilden de Engelsen de baas worden over de wereldzeeën en dat leidde tot oorlog met de concurrentie: de Republiek der Verenigde Nederlanden. De Engelsen verbrandden in 1666 bij het Vlie ruim 150 schepen van onze handelsvloot en maakten een dag later het dorp West-Terschelling met de grond gelijk.

In 1667 werd besloten hen een lesje te leren. Willem Joseph van Ghent nam als rechterhand van admiraal Michiel de Ruyter deel aan die vergeldingsactie. Aan de oorlogsvloot van de vijand werd een gevoelige slag toegediend, die Engelsen nog steeds de 'diepste vernedering van de Royal Navy op eigen bodem' noemen. Een maand later, op 31 juli 1667, sloten de Engelsen en de Nederlanders de Vrede van Breda.

Niet Michiel de Ruyter maar admiraal Van Ghent was de held

Hoewel in veel publicaties, zelfs in een film, de eer aan Michiel de Ruyter wordt toegeschreven, is het een onderbelichte waarheid dat opperbevelhebber De Ruyter ziek was en zich pas op de laatste dag in de strijd mengde. 'Het succes van deze actie staat geheel op conto van Van Ghent', schrijft de Stichting Historisch Besef Beuningen niet zonder trots.

 

Zie ook:

Trots Winssen wil plein vernoemen naar daar geboren zeeheld

 

 

 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Beuningen
Deel dit artikel: