Nieuws

OM eist opnieuw straf voor man die moeder (99) hielp sterven

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de derde keer een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa uit Bennekom. De man hielp zijn 99-jarige moeder een einde aan haar leven te maken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de derde keer een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa uit Bennekom. De man hielp zijn 99-jarige moeder een einde aan haar leven te maken.
Volgens het OM mag de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht en waren er vanwege de ouderdomsklachten, aandoeningen en doodswens van zijn moeder aanknopingspunten om een arts te zoeken voor euthanasie.
Hulp bij zelfdoding en het toepassen van euthanasie door een niet-arts kan slechts in uitzonderlijke omstandigheden straffeloos zijn. De Hoge Raad vindt dat er door het gerechtshof in Arnhem de vorige keer veel te makkelijk geoordeeld is dat er sprake was van een noodtoestand.

Nu naar Den Bosch

De strafzaak tegen Heringa wordt opnieuw beoordeeld door het gerechtshof, nu in Den Bosch. Heringa werd tot dusver nooit gestraft voor de hulp bij de zelfgekozen dood van zijn moeder. 
Heringa meent vooral dat het OM de strafzaak tegen hem koste wat het kost probeert te winnen, zei hij maandag in Den Bosch.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl