Nieuws

Rapport: vliegveld Lelystad uitstellen en heroverwegen

EDE - Stel Lelystad Airport niet open, tenzij onder meer het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Dat staat in het rapport dat vrijdag is aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Het rapport is op verzoek van de minister opgesteld door een bewonersdelegatie uit vijf provincies waaronder Gelderland. Volgens de delegatie is het politieke besluit genomen zonder dat duidelijk was welke gevolgen het zou hebben.
Schiphol wil uitbreiden naar Lelystad Airport en op 1 april 2019 wordt er vanaf de luchthaven meer gevlogen. Op de Veluwe verwacht men veel overlast te krijgen, omdat de vliegtuigen lang laag blijven vliegen om het vliegverkeer van Schiphol niet te hinderen.

6700 reacties

Iedereen kon via een internetconsultatie in oktober en november reageren op de laagvliegplannen. Er werden meer dan 6700 reacties gegeven. Een derde daarvan komt uit Wezep, gemeente Oldebroek. Het merendeel van de vluchten van Lelystad komt volgens planning over het Veluwse dorp, op nog geen twee kilometer hoogte.
Op verzoek van Sharon Dijksma, de voorganger van minister Cora van Nieuwenhuizen zijn door 12 inwoners uit vijf provincies de uitkomsten van die internetconsultatie geanalyseerd. Drie daarvan komen uit Gelderland.
Kijk hier naar de reportage: (de tekst loopt door onder de video)
Rapport: vliegveld Lelystad uitstellen en heroverwegen

Veel boosheid

De minister die nu het dossier onder haar heeft, nam de uitkomsten in ontvangst op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De delegatie geeft advies over de aansluitroutes en de overheidscommunicatie. Over de onduidelijke communicatie is veel boosheid ontstaan. Naast de inwoners werden ook tientallen gemeenten en provincies compleet verrast door de aansluitroutes.
In haar rapport concludeert de bewonersdelegatie onder meer: 
  • Dat de gevolgen niet duidelijk waren toen het politieke besluit voor vliegveld Lelystad werd genomen 
  • Het Nederlandse luchtruim opnieuw moet worden heringedeeld
  • Dat er niet of nauwelijks mogelijkheden worden gezien om de voorgestelde aansluitroutes te verbeteren

Uitbreiding vliegveld heroverwegen

Het advies van de bewonersdelegatie is daarom de uitbreiding van vliegveld Lelystad Airport uit te stellen en zelfs te heroverwegen. De minister heeft beloofd in haar afweging over de aansluitroutes het advies van de inwoners mee te nemen.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl