Nieuws

Watertoren in Ermelo

ARNHEM - Verscholen in de bossen tussen Putten en Ermelo staat op landgoed Oud Groevenbeek een klein kasteeltje. Op een steenworp van het landhuis. Op een heuvel gelegen. Als ideale plaats voor de bewonende ridder om de vijand vanop een afstand aan te zien komen.
Maar het is wel erg klein voor een kasteel. En dat klopt. Want het ziet er alleen maar uit als een kasteel. Want het is de watertoren van het landgoed, in een bijzonder jasje gestoken. 
Vlak na 1900 werd een landhuis gebouwd dat volledig zelfvoorzienend was. Een kassencomplex maakte de verbouwing van veel gewassen mogelijk. Maar daarvoor was wel voldoende water nodig. Een eigen watertoren kon in die behoefte voorzien. Gekozen werd om die toren de vorm van een kasteel te geven. Het past daarmee in de traditie van de Engelse folly: een bijzonder gebouwtje, vaak zelfs nutteloos, in een tuin die aangelegd is als een woest landschap.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!