Nieuws

Bouw tweede sluis Eefde begint in januari

EEFDE - Een tweede sluis in Eefde. Jarenlang is erover gesproken en de Raad van State moest er aan te pas komen om de bouw door te kunnen laten gaan. In januari gaan de werkzaamheden van start. Inwoners van Eefde zijn donderdag geïnformeerd door Rijkswaterstaat.
De komst van de nieuwe sluis zorgt er volgens Rijkswaterstaat voor dat zwaarder beladen schepen de sluis kunnen passeren en dat de wachttijd afneemt. 'Het sluizencomplex is nu te klein voor de verwachte groei van vervoer over water. Ook zorgt de aanwezigheid van slechts één sluis voor een kwetsbare situatie in geval van calamiteiten of onderhoud', aldus Rijkswaterstaat. 
Dit bleek in januari 2012 toen een 90 ton zware hefdeur van de sluis naar beneden viel. Het scheepvaartverkeer werd gestremd en alle goederen moesten via de weg vervoerd worden.
Uitleg van Rijkswaterstaat waarom tweede sluis nodig is, tekst gaat verder onder animatiefilmpje:
Bouw tweede sluis Eefde begint in januari

Infoavond druk bezocht

Op de infoavond over de sluis waren zo'n 200 omwonenden aanwezig. Zij hadden veel vragen. 'Die vragen gingen vooral over hoe de sluis wordt ingebed in de omgeving', zegt Ernst Rijsdijk van Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland. 'Het ging vaak over de Kapperallee en het terrein ten noorden van de sluis', gaat hij verder.

'Tegenstand behoort tot verleden'

Enkele omwonenden probeerden in het verleden de bouw te voorkomen, zodat ze niet zouden hoeven te verhuizen. De Raad van State bepaalde in mei 2016 dat de bouw van de tweede sluis kon doorgaan en dat vier gezinnen hun woning alsnog moesten verlaten.
Deze 'tegenstanders' waren ook op de infoavond aanwezig. 'Ze zijn inmiddels geen tegenstander meer, ze gingen allemaal met een glimlach op hun gezicht naar huis', zegt Rijsdijk. De tweede sluiskolk moet in 2020 klaar zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!