Nieuws

Dorpshuis Rheden maakt kopjes voor Rijksmuseum

De mensen van dagbesteding Siza in het dorpshuis van Rheden maken niet zomaar porseleinen kopjes. De kopjes van keramiek die met veel liefde zijn gemaakt, worden sinds juni van dit jaar verkocht in het Rijksmuseum. En daar zijn de makers natuurlijk behoorlijk trots op! De samenwerking tussen het dorpshuis en Siza is een aanrader volgens beheerder Nico Hoeboer. © Omroep Gelderland
RHEDEN - De mensen van dagbesteding Siza in het dorpshuis van Rheden maken niet zomaar porseleinen kopjes. De kopjes van keramiek die met veel liefde zijn gemaakt, worden sinds juni van dit jaar verkocht in het Rijksmuseum. En daar zijn de makers natuurlijk behoorlijk trots op! De samenwerking tussen het dorpshuis en Siza is een aanrader volgens beheerder Nico Hoeboer.
Design x Ambacht is een initiatief van Siza. Toonaangevende designers werken samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die designproducten ontwikkelen in de activiteitencentra van Siza. Designer Sander Luske ontwierp de spierwitte kopjes speciaal voor het Rijksmuseum.

Geïnspireerd door Rembrandt

De lijn is geïnspireerd op de uitbundige kanten kragen en klossen die in de schilderijen van Oopjen en Marten van Rembrandt te zien zijn. Het kant uit de schilderijen komt terug in het keramiek aan de buitenkant van de bekers.
Angelique Krüger brengt in het  tv-programma Dorpshuis van het jaar een bezoekje aan de creatieve makers. 'Maar je moet wel oppassen dat het niet breekt hoor. Het is zo kwetsbaar', vertelt een medewerker van Siza.
(de tekst gaat verder onder de video)
Dorpshuis Rheden maakt kopjes voor Rijksmuseum
Niks voor Angelique dus. 'Het zou mijn werkomgeving niet zijn', vertelt de presentatrice lachend. 

Voor ieder wat wils

Het Rhedense dorpshuis is een van de zes genomineerde dorpshuizen die in de race zijn voor de titel Dorpshuis van het jaar. Het dorpshuis opende zijn deuren in 2013 en is gevestigd in een oude school uit 1865.
Van aanschuifmaaltijd tot dansimprovisatie, er is voor ieder wat wils in het dorpshuis. Maar de kruisbestuiving met Siza is toch wel de grote trots van het dorpshuis. 
 Meer zien? Kijk dinsdag weer naar 'Dorpshuis van het jaar', om 17.20 uur en daarna ieder uur herhaald.  
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!