OM: mishandeling Jasper en Ronnie geen homohaat

ARNHEM - De jongens die het homopaar Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan zouden hebben mishandeld, worden enkel vervolgd voor openlijke geweldpleging. Dat valt uit de dagvaarding te halen, aldus de advocaat van een van de verdachten, Gerald Roethof. De advocaat van de mishandelde mannen spreekt van onzin. 'Het is wel homohaat', zegt Sidney Smeets.

Roethof daarentegen zegt: 'Ze worden niet vervolgd voor homohaat, maar voor openlijke geweldpleging. Zoals elke zaterdag op de Korenmarkt gebeurt. Het is eigenlijk huis-, tuin- en keukengeweld.' 

'Geen bewijs voor homohaat'

Justitie beschouwt de ernstige mishandeling van het homostel in Arnhem inderdaad niet als uiting van homohaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt 4 van de 5 minderjarige jongens wel voor mishandeling, maar niet voor discriminatie 'omdat uit onderzoek niet is gebleken dat er een vorm van discriminatie of homohaat als aanleiding of motief ten grondslag lag aan de mishandeling'.

Woordenwisseling op Nelson Mandelabrug

De Arnhemmers Jasper en Ronnie liepen begin april over de Nelson Mandelabrug, waar een woordenwisseling met een groep jongens uitliep op een vechtpartij. Ronnie verloor daarbij vijf tanden. 

Vijf minderjarige jongens in de leeftijd van 14 tot en met 16 jaar werden verdacht van de geweldpleging, de zaak tegen de jongste jongen is geseponeerd wegens te weinig bewijs, meldt diens advocaat.

Homofobe aanslag

De advocaat van Jasper en Ronnie laat weten 'dat het onzin is dat er geen sprake zou zijn van anti-homogeweld'. 'De jongens worden verdacht van openlijke geweldpleging met lichamelijk letsel als gevolg en als achtergrond een homofobe aanslag', zegt Sidney Smeets.

Volgens Smeets wordt anti-homogeweld niet genoemd in de dagvaarding. 'Maar dat betekent niet dat daar dan ook geen sprake van is. Het motief is homohaat, en dat motief wordt meegenomen in de rechtszaak.'

Zitting achter gesloten deuren

De officier van justitie komt tijdens de behandeling van de zaak met een nadere toelichting. Wanneer is nog onbekend.

Een eerste zogeheten regiezitting staat gepland voor 19 december. Die zitting is nodig omdat verdachten maar beperkte tijd in hechtenis mogen blijven zonder rechtszaak. Omdat de verdachten minderjarig zijn, is de zitting achter gesloten deuren.

Zie ook: Vijf minderjarigen vervolgd voor geweld tegen homostel Jasper en Ronnie

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Homogeweld Justitie
Deel dit artikel: