Balkenbrij & Zwienenkeutels

ARNHEM - In Balkenbrij & Zwienenkeutels gaat Esther Stegeman in twee afleveringen op zoek naar oude Gelderse streekgerechten waarmee ze twee kerstmaaltijden kan maken.

Complete diners met een voor- hoofd en nagerecht. Samen met 6 koks uit verschillende Gelderse streken bereidt ze de gangen met Gelderse ingrediënten. Ze steekt daarbij oude gerechten in een nieuw jasje. Want misschien kunnen we van balkenbrij wel heerlijke bitterballen maken als bijgerecht. Of smaakt olipodrigo heerlijk bij Achterhoekse Klust? Wat kan je met de Elstar of paling?

Samen met de streekkok bepaalt Esther wat ze gaan maken en zoekt ze de oorsprong van de Gelderse streekgerechten bij de bron. Want het hoofdingrediënt van de maaltijd haalt ze niet uit de supermarkt, maar direct van het land.

Uiteindelijk komen alle gerechten op een feestelijk versierde tafel te staan en kan het Gelders feestmaal beginnen! Kortom, dat wordt smikkelen en smullen!

Uitzending:
Zaterdag 9 december, deel 1, 17.20 uur (ieder uur herhaald)
Zaterdag 16 december, deel 2, 17.20 uur (ieder uur herhaald)

Aflevering 9 december 2017
Het eerste Gelderse feestmaal waar we u in Balkenbrij met Zwienekeutels trakteren is er een om uw vingers bij af te likken! Hier vindt u de recepten. 

De Achterhoekse van-kop-tot-kont-chef Nel Schellekens trapt af met, hoe kan het ook anders, balkenbrij. Maar dan wel op een typische Nel-wijze klaargemaakt. Het hoofdgerecht komt uit de Veluwe, Esther Stegeman moet er zelfs voor het bos in, want er een haas gevangen worden. Samen met Elise de Man gaat ze op jacht voor de hazepeper die kok Eric van Veluwen gaat bereiden. Voor het toetje gaan we terug in de tijd met historische kookexpert Manon Henzen uit Nijmegen. Zij gaat met Arnhemse meisjes een gerecht uit het 18e eeuwse kookboek De echte Gelderschen keuken meyd helemaal van nu maken.

Nel Schellekens
De van kop-tot-kont-chef, zo noemt Nel Schellekens zichzelf. Ze ziet het als haar missie om alles van het dier tot een smakelijk gerecht te verwerken en ons allemaal aan het mannenvlees te krijgen. Want het meeste vlees dat we eten komt van vrouwtjesdieren. Jarenlang kookte ze in haar eigen restaurant De Gulle Waard in Winterswijk, waar ze vrijwel alleen met Achterhoekse producten kookte.

Eric van Veluwen
Een culinaire ondernemer met een missie, dat is chefkok Eric van Veluwen. Zijn slogan is: als je bent wat je eet, maar je weet niet meer wat je eet, hoe weet je dan wie je bent? Hij zet zich in om mensen zoveel mogelijk lokaal en biologisch te laten eten. Als kok heeft hij in verschillende restaurants met een Michelinster gekookt.

Manon Henzen
Manon Henzen is historica en heeft haar eigen historische kookatelier eet!verleden in Nijmegen. Ze wil door het geven van workshops, lezingen en cursussen de culinaire geschiedenis op de kaart te zetten. Ook probeert ze een moderne twist te geven aan historische gerechten. Recent verscheen van haar hand het kookboek Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu.

Aflevering zaterdag 16 december 2017
Een laatste kans om Gelderse inspiratie op te doen voor het kerstdiner van 2017 in deze tweede aflevering van Balkenbrij met Zwienekeutels. Geen Balkenbrij en ook geen zwienekeutels, maar wel overheerlijke Doesburgse mosterd, Harderwijkse paling en Betuwse appels..

Manuel Jansen weet als chefkok en  jurylid van de Doesburgse Mosterdsoep Wedstrijd alles over dit heerlijke streekproduct. Hij maakt een verrassend vegetarisch voorgerecht met Doesburgse mosterd. Onze visliefhebbers kunnen deze kerst ook Gelders genieten:Esther gaat vissen op snoekbaars op het Veluwemeer met ervaren snoekbaarsvisser Aad Lansbergen en de Harderwijkse meesterkok Wim Zwaart gaat iets lekkers maken met die snoekbaars.En wat is nu een Gelders kerstmaal zonder fruit uit de Betuwe: buitenkok Mieke Voshol weerstaat het winterweer om buiten boven een houtvuur van Elstars een overheerlijke applecrumble met vanillesaus te maken.

Manuel Jansen
Manuel Jansen is de chefkok van Grand Café Het Arsenaal 1309 in Doesburg. De geboren Nijmegenaar heeft de Cas Spijkers Academie succesvol doorlopen en daarna in verschillende Gelderse restaurants gewerkt. Hij is jurylid van de Beste Doesburgse Mosterdsoep Verkiezing. Manuel gebruikt zoveel mogelijk streekproducten en vindt het leuk om bijzondere vegetarische gerechten te koken.

Wim Zwaart
Ratatouille is het restaurant dat meesterkok Wim Zwaart in Harderwijk runt met zijn vrouw Tina Zwaart. Seizoen, ambacht en puurheid zijn de pijlers in hun keuken, de producten halen ze zo dicht mogelijk uit de buurt. Met hun vorige restaurant Olivio stonden ze jaren in de top 10 van de Lekker en haalden ze een Michelinster.

Mieke Voshol
Mieke Voshol uit Apeldoorn is gespecialiseerd in het buiten koken. Weer of geen weer, zij weet buiten de lekkerste gerechten te bereiden, natuurlijk wel gemaakt met streekproducten.

Haar passie voor gezond en lekker eten en het buitenleven heeft ze gecombineerd in haar eigen kookworkshopbedrijf BlossoM events.

 

Deel 1:

 

Deel 2:

 

Meer over dit onderwerp:
Feestdagenprogrammering 2017
Deel dit artikel: