Nieuws

Malariavaccin kan jaarlijks een half miljoen doden voorkomen

De malariamug.
Wetenschappers uit Nijmegen en Leiden denken een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen de gevaarlijke ziekte malaria. Zij hebben na jaren werk een vaccin ontwikkeld dat blijkt te werken bij 19 gezonde proefpersonen. Dat meldt het Nijmeegse Radboudumc donderdag. © ANP
NIJMEGEN - Wetenschappers uit Nijmegen en Leiden denken een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen de gevaarlijke ziekte malaria. Zij hebben na jaren werk een vaccin ontwikkeld dat blijkt te werken bij 19 gezonde proefpersonen. Dat meldt het Nijmeegse Radboudumc donderdag.
Volgens hoogleraar Robert Sauerwein van de afdeling medische microbiologie van het Radboudumc kan een vaccin dat volledige bescherming biedt, jaarlijks een half miljoen doden voorkomen.

Ingespoten met verzwakte parasieten

Bij het onderzoek werden de vrijwilligers ingespoten met verzwakte parasieten. Dat veroorzaakte geen malaria. 'Door het verwijderen van twee genen kunnen de verzwakte parasieten geen ziekte meer veroorzaken, maar in principe wel een beschermde immuunreactie oproepen', zegt de hoogleraar.
Het onderzoek, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, gaat nu een tweede fase in. De gevaccineerde proefpersonen zullen worden blootgesteld aan geïnfecteerde malariamuggen.
Er zijn nu al wel malariamiddelen beschikbaar, maar die geven volgens de onderzoekers slechts beperkte en tijdelijke bescherming. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl