Nieuws

Hier in Gelderland ligt het meeste vuurwerk opgeslagen

Alle plekken in Gelderland waar vuurwerk ligt opgeslagen, worden de komende tijd door de provincie en gemeenten gecontroleerd. Het gaat in totaal om 241 opslagplaatsen. De omgevingsdienst voert de controles uit. Ook tijdens de verkoopdagen op 28, 29 en 30 december gaan inspecteurs op pad. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Alle plekken in Gelderland waar vuurwerk ligt opgeslagen, worden de komende tijd door de provincie en gemeenten gecontroleerd. Het gaat in totaal om 241 opslagplaatsen. De omgevingsdienst voert de controles uit. Ook tijdens de verkoopdagen op 28, 29 en 30 december gaan inspecteurs op pad.
Er zijn zeven opslagplaatsen waar meer dan 10.000 kilo vuurwerk mag liggen. Daarmee vallen ze onder de verantwoordelijkheid van de provincie. De grootste is van Leslie in Vragender. Dat bedrijf mag meer dan 3 miljoen kilo vuurwerk opslaan. 
De zeven opslagplaatsen die door de provincie worden gecontroleerd met daarachter de hoeveelheid vuurwerk die mag worden opgeslagen:
  1. Leslie, Heringsaweg in Vragender - 3.602.000
  2. Wolff, Engelenburgstraat in Twello - 1.052.000
  3. Wolff, Terwoldseweg in Twello - 666.000
  4. Wagenvoort, Kanaaldijk ZW in Heerde - 110.000
  5. Brinkman BV, Haarweg in Spijk 50.000
  6. Fa Jaco, Bospoort in Ede - 40.000
  7. Van der Kamp, Tullekensmolen in Lieren - 16.750

Geen bewijs

Volgens provinciaal vuurwerkcoördinator Ludwig Caïro komt het regelmatig voor dat bedrijven geen bewijs hebben dat hun sprinklerinstallatie door de brandweer is gecontroleerd. Dat is de meest voorkomende fout.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Vuurwerkopslagplaatsen worden gecontroleerd
Daarnaast is regelmatig het gangpad niet breed genoeg of staan dozen te hoog opgestapeld. Wat ook vaak voorkomt, is dat er andere spullen naast het vuurwerk in de opslag staan.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl