Nieuws

De volgende strop door fipronil: het plastic uit de stal moet ook weg

Meerdere pluimveehouders die vier maanden na de start van de eiercrisis nog kampen met fipronil in de stallen, nemen rigoureuze maatregelen. Ze gaan plastic onderdelen in de stallen vervangen. Dat betekent opnieuw een kostenpost, van duizenden euro's. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Meerdere pluimveehouders die vier maanden na de start van de eiercrisis nog kampen met fipronil in de stallen, nemen rigoureuze maatregelen. Ze gaan plastic onderdelen in de stallen vervangen. Dat betekent opnieuw een kostenpost, van duizenden euro's.
Op advies van de Gezondheidsdienst boenen boeren al weken met soda en waterstofperoxide, maar dat blijkt niet altijd goed te werken. Het lijkt erop dat het goedje extra lang blijft kleven aan kunststof onderdelen. Daarom komen de pluimveehouders met rigoureuze maatregelen: het plastic moet de stal uit.
De boeren vervangen onder meer de plastic cupjes waar de kippen uit drinken, de matjes van plastic waar eieren op worden gelegd en de plastic flap die langs de rand van het legnest hangt. 
Een van de pluimveehouders die de kunststof onderdelen weghaalt, is Wijnand van de Mheen uit Terschuur. Een van zijn stallen is nog leeg. Een collega-pluimveehouder, die niet getroffen is door de fipronilcrisis, helpt hem om de kunststof onderdelen te verwijderen. 
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
'Ik hoop dat het gaat helpen, maar zeker weten doe ik het niet. Dat maakt deze crisis zo lastig,' vertelt Van de Mheen. Van andere pluimveehouders horen we dat sommigen zelfs geen nieuwe kippen in de stallen durven plaatsen.
Van de Mheen: 'Het is de onzekerheid of het middel wel verdwijnt, je wacht met het plaatsen van kippen als de waarden goed zijn. Het middel fipronil is ook onzichtbaar en hecht aan het stalsysteem.'

Ultieme poging

Dierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek bevestigt dat fipronil vooral lang in plastic blijft zitten. 'Het is triest dat alle kunststof onderdelen nu worden verwijderd', zegt Wijnen. 'Het is kapitaalvernietiging. Normaal gaan de kunststofonderdelen circa twintig jaar mee.'
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
De volgende strop door fipronil: het plastic uit de stal gaat ook weg
Bij meerdere pluimveehouders zijn nu honderden kunststof onderdelen in de stallen vervangen, als ultieme poging om fipronil uit de stallen te krijgen. Volgens de dierenarts tekent dat de aanhoudende onzekerheid in de pluimveesector. 

Honderden stallen in zijn geheel of gedeeltelijk geblokkeerd

Terwijl de gemiddelde consument al maanden gewoon eieren koopt, zijn nog steeds honderden Nederlandse stallen geblokkeerd. De pluimveehouders moeten de crisis voor een groot deel zelf oplossen, onder meer omdat ze zelf het Barneveldse bedrijf Chickfriend hebben ingeschakeld. Dat bedrijf werkte met het verboden middel fipronil om stallen te behandelen tegen bloedluis.
Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar de eigenaren van het bedrijf uit Barneveld. De pluimveesector heeft advocaten ingeschakeld om schade te claimen bij Chickfriend, toeleverancier Poultry-Vision uit België en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 
Gelderse cijfers zijn nog niet beschikbaar, daar kijkt een woordvoerder van de NVWA op verzoek van Omroep Gelderland nog naar. De landelijke cijfers van 14 november zijn als volgt: In totaal zijn volgens de NVWA 793 stallen betrokken bij het fipronil-incident. Van deze stallen zijn er 272 volledig vrijgegeven. 156 stallen zijn volledig geblokkeerd en 365 stallen zijn gedeeltelijk geblokkeerd (dus geblokkeerd voor eieren of mest). In totaal zijn er circa 3,5 miljoen dieren in in totaal 160 stallen gedood.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!