Gedragswetenschappers lossen verkeerschaos op met ducttape

NIJMEGEN - Het is een ergernis van vele Nijmegenaren; de opstopping van fietsers bij het Keizer Karelplein. Gedragswetenschappers Roos Alink, Dirkje van der Ven en Mirjam van Huizen bedachten de oplossing: ducttape. Ze maakten er een filmpje van. Niet veel later heeft de gemeente het idee overgenomen.

'Het begon allemaal met een persoonlijke frustratie', vertelt Alink in de Week van Gelderland van Omroep Gelderland. 'Ik fiets elke dag over het Keizer Karelplein en sla dan rechtsaf op de Oranjesingel. Maar omdat de fietsers die rechtdoor gaan ook op die baan staan, moet ik me overal tussendoor persen.'

Na weer een frustrerende fietstocht wil ze er wat aan doen. Samen met collega Van der Ven kwam ze op het idee om witte ducttape te gebruiken. Van der Ven: 'Mensen zijn kuddedieren. Daarom plakten we met de tape twee rijstroken op de weg met pijlen.' Het bleek een succes, zo valt te zien op het filmpje dat de vrouwen maakten.

tekst gaat verder onder video

Gemeente enthousiast

Na afloop haalden de vrouwen de tape weg maar het idee bleef niet onopgemerkt. De gemeente is enthousiast over het idee en verfde binnen een week de lijnen op het fietspad. De pijlen volgden donderdag.

'Het is om mee te denken met de gemeente', vult Van der Ven. 'We hebben het ook over andere afslagen, zoals die bij het Keizer Karelplein. Dus ons doel is bereikt.'


Foto: Omroep Gelderland | De bedenkers van de ducttape-oplossing

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Week van Gelderland Nieuws
Deel dit artikel: