Glutenvrije pieten bij sinterklaasintochten

BEUNINGEN - Naast testpiet, hoogtepiet en wegwijspiet loopt er dit jaar ook een glutenvrije piet mee bij sinterklaasoptochten in verschillende gemeenten.

De piet is van de partij bij de sinterklaasintochten in de gemeenten Beuningen, Elburg, Lochem, Nijmegen en Overbetuwe en is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De glutenvrije piet deelt zakjes pepernoten uit aan kinderen met een glutenallergie die geen 'normale' pepernoten mogen eten. 

Moeder Margretha Korving uit Nijmegen is erg blij met de speciale knechten: 'Mijn dochter Cato heeft glutenintolerantie en is nog nooit naar een intocht geweest. En nu gaat ze dus voor het eerst wel!' 

Zo geven kinderen in Nijmegen aan dat ze glutenvrij snoepgoed willen:

'Feest voor iedereen'

Voorzitter en hoofdpiet Wouter Fremery van de sinterklaasintocht in Nijmegen: 'Sinterklaas moet een feest zijn voor iedereen, dus voor alle kinderen. Wij hebben dan ook meteen gezegd, dit gaan we doen.' Dus lopen er zaterdag twee glutenvrije pieten mee. Ze zijn te herkennen aan hun witte kokskostuum.

Op de website van de NVC kunnen kinderen een tekening downloaden van een vlag. Als ze dit vlaggetje meenemen naar de intocht, zijn de kinderen herkenbaar voor de pieten.

De pieten lopen dit jaar mee in 55 plaatsen, aldus de vereniging. 'Het mooiste zou zijn als in de toekomst alle intochten glutenvrije pieten hebben', aldus een woordvoerder.

Benieuwd hoe de piet eruit ziet? Op de foto boven het artikel zie je Monique Stevens, de initiatiefneemster van de glutenvrije piet in Nederland. Niet elke glutenvrije piet zal er zo uitzien, al is wel gevraagd om zoveel mogelijk deze kleuren te gebruiken die ook staan voor de kleur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: groen en wit.

Zie ook: Waar kan ik naar een sinterklaasintocht?

 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Heeft u foto's van een Sinterklaasintocht? Mail naar omroep@gld.nl
Meer over dit onderwerp:
Beuningen Elburg Lochem Nijmegen Overbetuwe
Deel dit artikel: