Nieuws

Telecomspecialist na stroomstoring: 'We zijn ons totaal niet bewust van onze kwetsbaarheid'

ARNHEM - Wel een mobieltje met een volle accu en toch niet kunnen bellen. Veel inwoners van het rivierengebied ondervonden maandag aan den lijve hoe afhankelijk we van onze communicatiemiddelen zijn. Noodvoorzieningen kunnen het mobiele netwerk nog zo'n twee uur in de lucht houden. Maar daarna houdt het op. Ouderwetse telefoons werken tijdens een storing nog wel Maar die zijn er haast niet meer.
'We zijn ons totaal niet bewust van onze kwetsbaarheid tijdens een stroomstoring. In Nederland komt het niet vaak voor. Maar het gebeurt wel, blijkt maar weer', vertelt telecomspecialist Rudolf van der Berg van bureau Stratix. Hij onderzoekt op dit moment voor het agentschap Telecom de kwetsbaarheid van onze netwerken.
'Veertig procent van de zendmasten heeft geen noodstroomvoorziening. Providers zijn de eigenaar van de zendmasten. Het is duur om zo'n noodstroomvoorziening aan te schaffen. Bij een kortdurende, plaatselijke storing kunnen andere zendmasten het werk overnemen. Het probleem ontstaat als er - zoals in het rivierengebied - een langere storing is.'

Gevechtshelikopter

Ruim 24.000 huishoudens in het Rivierengebied zaten maandagavond zo'n zes uur zonder stroom nadat een Apache-gevechtshelikopter van Defensie tijdens een oefening tegen een bliksemdraad van een hoogspanningskabel vloog.
Hoewel de elektriciteitsvoorziening 's nachts werd hersteld, waren de gevolgen van de storing dinsdag overdag nog merkbaar in de regio. Zo moesten diverse winkels hun voorraden uit diepvries en koeling weggooien.

'Het was raar'

'Het was vooral vervelend, omdat we een kleine hebben en iedereen wilde weten of alles goed was met ons', vertelt een inwoner. 'Het was raar. Heel vreemd', vult een andere inwoner aan. 'Wij waren met z'n tweeën thuis, dus dan is het minder erg. Maar als je alleen thuis bent, is het denk ik toch wel vervelend.'
Of gedupeerden van de stroomstoring geld krijgen, is overigens nog niet zeker. Normaal geldt een vergoeding van 35 euro voor huishoudens die langer dan vier uur geen stroom hebben. Maar Liander beraadt zich erop of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. Dan hoeft de netbeheerder niet uit te keren.

Bewust van kwetsbaarheid

Volgens telecomspecialist Van der Berg moeten we ons veel meer bewust zijn van die kwetsbaarheid. 'Zorg er in ieder geval voor dat je je telefoon via een powerbank kunt opladen. Dan heb je daar tenminste geen stroom voor nodig. Of je laadt je telefoon in een auto op. Dan kan je ook meteen radio luisteren.'
Wat hem zorgen baart, is dat er nog veel meer infrastructuur verbonden is aan mobiele telecom. 'Als er een grote stroomstoring overdag is in een grotere stad, heb je meteen een verkeersinfarct. Verkeerslichten, tunnelsignalering, trams, trolleybussen. Alles werkt op stroom en mobiele data.'

112-meldingen

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft aangegeven dat er geen incidenten zijn geweest rondom 112-meldingen. 112 telefonie krijgt altijd voorrang op al het dataverkeer. Dus als er een provider uit de lucht is, moet een andere provider het overnemen.
Eén van de grote providers - KPN - trof maandagavond noodmaatregelen. Zo werden er bij een aantal centrales noodaggregaten gezet. Ook bij een aantal masten werden aggregaten gezet. KPN onderzoekt nu wat voor impact de stroomstoring heeft gehad.

Onderzoeken naar ongeval

Ondertussen zijn er drie onderzoeken naar het ongeval gestart. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet officieel onderzoek en de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ook Defensie houdt het ongeluk tegen het licht. 
Uit deze onderzoeken moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of er verwijtbare fouten zijn gemaakt.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl