Actievoerders bieden petitie aan voor onderzoek naar chemieconcern Sachem

ZALTBOMMEL - Stichting Veiliger Zaltbommel heeft donderdagavond een petitie met 1.200 handtekeningen overhandigd aan het gemeentebestuur. De belangengroep wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de veiligheid bij chemieconcern Sachem.

Sachem heeft een vestiging op het bedrijventerrein van Zaltbommel. Stichting Veiliger Zaltbommel maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de inwoners van de stad, omdat bij het chemiebedrijf wordt gewerkt met brandbare, giftige, explosieve en kankerverwekkende stoffen.


Foto: Ad van Kooten

Op de vingers getikt

Eerder dit jaar werd bekend dat Sachem op de vingers was getikt door de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  In 2015 werden tijdens inspecties vier middelzware overtredingen geconstateerd die tot ernstige ongelukken zouden kunnen leiden. Tijdens de laatste inspectie, in juni 2016, ging het alleen om een verbeterpunt.

De Stichting Veiliger Zaltbommel zei eerder niet te weten hoe veilig of onveilig de chemiefabriek is, omdat informatie zou worden achtergehouden. In het verleden zijn bij andere chemiebedrijven, zoals bij Chemie-Pack in Moerdijk, ongelukken gebeurd. 'Daarop willen wij niet wachten.'

Chemische middelen

De stichting stapte herhaaldelijk naar de rechter. Toen ging het om het controleren van water dat door Sachem werd geloosd. In de fabriek in Zaltbommel worden chemische middelen gemaakt voor onder meer de farmaceutische industrie. 

Zie ook: 

 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Rivierengebied Zaltbommel
Deel dit artikel: