Tienerschool moet brugpiepers handje helpen

ZETTEN - Basisschool Dr Lammerts van Bueren en middelbare school Hendrik Pierson College in Zetten zijn dit schooljaar samen begonnen aan een nieuw onderwijsconcept: De Overstap. In deze nieuwe schoolvorm zitten leerlingen van 10 tot 14 jaar. Een soort tienerschool waarbij de overstap van basisschool naar middelbare school makkelijker gemaakt moet worden.

Leerlingen krijgen in de laatste twee jaar van de basisschool al les van vakdocenten uit het voortgezet onderwijs. De eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs volgen ze wel fysiek op het Hendrik Pierson College, maar ze maken nog geen keuze voor vmbo, havo of vwo. 

Ook wordt er meer onderwijs op maat aangeboden. Leerlingen kunnen op hun eigen niveau werken en programmaonderdelen sneller afwerken of juist wat meer tijd nemen. Pas aan het eind van het vierde leerjaar - wat normaal gesproken het tweede jaar van het voortgezet onderwijs is - maken ze de keuze op welk niveau ze verder gaan.

De tekst gaat verder onder de reportage

Sprong naar middelbare school

Het idee is dat voor veel kinderen de sprong naar de middelbare school vaak te groot is. Volgens beide scholen is er veel onderzoek bekend waaruit blijkt dat op je twaalfde een keuze maken voor vervolgonderwijs vaak lastig is.

Zetten is pionier met deze nieuwe vorm van onderwijs: er zijn nog maar zes andere scholen in Nederland die bezig zijn met dit concept. 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Onderwijs
Deel dit artikel: