Luchtmacht biedt excuses aan voor grote stroomstoring

ZOELMOND - De Koninklijke Luchtmacht heeft excuses aangeboden aan de gedupeerden van de grote stroomstoring in het Rivierenland. 'De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn', sprak een woordvoerder een dag na het ongeval met de Apache in Zoelmond.

De aanvaring met de draden van een hoogspanningsleiding veroorzaakte maandagavond grote problemen in Culemborg en omgeving. 24.000 huishoudens zaten urenlang zonder stroom.

Hoewel de elektriciteitsvoorziening 's nachts werd hersteld, waren de gevolgen van de storing dinsdag overdag nog merkbaar in de regio. Zo moesten diverse winkels hun voorraden uit diepvries en koeling weggooien.

De Apache wordt geborgen (tekst gaat verder onder de video):

De vlucht was een geplande trainingsvlucht in het donker, waarbij onder andere het laagvliegen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was.

Mogelijk geen vergoeding voor gedupeerden

Of gedupeerden van de stroomstoring geld krijgen, is overigens nog niet zeker. Normaal geldt een vergoeding van 35 euro voor huishoudens die langer dan vier uur geen stroom hebben. Maar Liander beraadt zich erop of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. Dan hoeft de netbeheerder niet uit te keren.

Er zijn twee officiële onderzoeken naar het ongeval gestart. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet officieel onderzoek en de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Uit deze onderzoeken moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of er verwijtbare fouten zijn gemaakt.

Zie ook: En toen ging het licht uit in het Rivierengebied; de gebeurtenissen van uur tot uur

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: