En toen ging het licht uit in het Rivierengebied; de gebeurtenissen van uur tot uur

ZOELMOND - De kaarsen zijn uit en alle elektrische apparaten doen het weer na de stroomstoring van maandagavond. Zes uur lang was het donker in grote delen van het Rivierengebied. Wat gebeurde er nadat een Apache-gevechtshelikopter bij Zoelmond 24.000 huishoudens in het donker 'vloog'? We zetten de gebeurtenissen voor u op een rij.

Maandag 13 november

19.00 Een Apache-gevechtshelikopter vliegt tegen een bliksemkabel van een hoogspanningsmast bij Zoelmond.

19.05 Verslaggever van Omroep Gelderland Justus Leerling die in Culemborg woont belt de redactie. 'Het is hier donker', zegt hij. 

19.07 Op Twitter verschijnen de eerste berichten van een stroomstoring. Liander bevestigt even later een storing in meerdere plaatsen, waaronder Culemborg en Geldermalsen. 

19.43 De Twitteraccount 112Gld-Zuid meldt dat de stroomstoring vermoedelijk is veroorzaakt door een Apache. Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen neemt het bericht twee minuten later over. Ook meldt ze dat de storing enige uren kan duren.

19.58 Netbeheerder Liander meldt een stroomstoring die ruim 24.000 klanten treft.

Extra uitzendingen Omroep Gelderland

20.02 Frank van Dijk begint een extra radio-uitzending op Omroep Gelderland.

20.13 Onze verslaggever Marjolein Deurloo meldt zich voor het eerst vanuit Zoelmond op Radio Gelderland. 'Het is een legerhelikopter', zegt ze.

Er staat een brandweerwagen bij en verder mensen uit de buurt die foto's staan te maken. De helikopter is niet neergestort.
Marjolein, verslaggever

20.16 Lenneke Duindam van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zegt op Radio Gelderland dat een helikopter van Defensie 'in hoogspanning is gekomen', dat het toestel veilig is geland en de piloten veilig aan de grond zijn. Er is flinke stroomuitval in de omgeving. Hulpdiensten zijn gealarmeerd en die brengen de stoomuitval in kaart en praten over maatregelen die nodig zijn..

20.31 Netbeheerder Liander meldt voor het eerst dat de stroomstoring is veroorzaakt door een helikopter.

20.35 Justus Leerling ziet op straat in Culemborg achter de ramen kaarsen branden. Er cirkelt een helikopter boven de stad, zegt hij en de brandweer staat bij een zorgcentrum om mensen te helpen die hulpbehoevend zijn.

21.11 Vanuit het getroffen gebied komen de eerste bewegende beelden binnen van de stroomstoring.

21.30 Ook TV Gelderland gaat live. De presentatie is in handen van Sonja Booms.

Berichten over plunderingen gedeeld 

21.35 De eerste berichten verschijnen op sociale media dat een supermarkt in Culemborg bang is voor plunderingen omdat de deur niet dicht kan. De politie meldt later dat die berichten niet kloppen. Wel zijn ruiten ingegooid. 

22.51 Twitteraccount CulemborgZO meldt plunderingen bij onder meer Coop en Emté. Het bericht wordt bijna 150 keer gedeeld, de Telegraaf pikt het op. En dat bericht wordt opgepikt door onder anderen Marjolein Faber van de PVV in Gelderland. 

23.14 De brandweer in Culemborg rukt uit naar een autobrand in de wijk Terweijde. In deze wijk is het vaker mis met autobranden. Of er een verband is met de stroomstoring is niet duidelijk.

Dinsdag 14 november

0.29 De eerste aansluitingen in het getroffen gebied hebben weer stroom. Het gaat om adressen in Beesd, Culemborg, Zoelmond, Beusichem en Tricht.

1.04  Alle klanten hebben weer stroom, meldt Liander. Omdat de stroomstoring ruim 6 uur eerder begon hebben klanten recht op schadevergoeding. Die bedraagt 35 euro. 

3.09 Op gld.nl publiceren we een artikel over de laatste stand van zaken. 

5.00 Een samenvatting van de gebeurtenissen tot op dat moment.

8.00 Een extra uitzending op TV Gelderland.

8.14 De Koninklijke Marechaussee is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Daaruit moet duidelijk worden of verwijtbare fouten zijn gemaakt. Dat meldt het ANP. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek. Foto: ANP


    
10.15 In het Belkwartier van Radio Gelderland zegt een vrouwelijke luisteraar geen begrip te hebben voor klachten op sociale media over Defensie.

We laten ze oefeningen doen, ze mogen geen kogels gebruiken. ze moeten pieuw-pieuw-pieuw roepen. Maar we willen ze wel goed voorbereid op pad sturen als er wat aan de hand is. Daar heb ik wel een stroomstoring voor over. Liever dat dan mensen die met stressstoornissen terugkomen vanuit weet-ik-veel-waar.
Luisteraar

11.14 De stroomstoring heeft ongeveer 6 uur geduurd. Dat houdt normaal gesproken in, dat gedupeerde huishoudens recht hebben op een schadevergoeding. Maar Liander weifelt. Als wordt geoordeeld dat het 'een extreme situatie is, dan hoeft Liander geen schadevergoeding uit te keren. Daarom moet eerst uit worden gezocht of er sprake is van zo'n extreme situatie', zo legt een woordvoerster uit.

'Het leek wel een spookhuis'

11.20 Verslaggever Vera Eisink is in Culemborg op een school. 'Wij gingen naar de Emté om eten te halen. Opeens gingen alle lampen uit. Het was spannend maar ook wel cool. Het was net een spookhuis. Het duurde een halfuur. Andere mensen waren overstuur. Toen kwam de politie', zegt de 8-jarige Thijs.

12.17 Verslaggever Steven Ophoff stuurt een interview door met de commandant van het Defensie Helikopter Commando. 'Ze waren met vier helikopters aan het oefenen', zegt Gerhard Polet. 'Iedereen was erg geschrokken. Het is een geruststelling dat iedereen kon uitstappen.'

De tekst loopt door onder de video.

16.10 Verslaggever Steven Ophoff meldt op Radio Gelderland dat de Apache nog steeds in het weiland bij Zoelmond staat.

17.00 In het tv nieuws op TV Gelderland volop aandacht voor de stroomstoring van gisteravond. Supermarkten moeten verse producten weggooien. Steven Ophoff vertelt over de voorbereidingen die worden getroffen om de Apache uit het weiland bij Zoelmond weg te halen. 

19.43 De berging van de Apache gaat beginnen. Die is op onze Facebookpagina live te bekijken.

22.01 De helikopter verlaat op een dieplader de plaats van het ongeluk. 

22.09 Kijk hier de beelden terug op onze Facebookpagina van de berging van het toestel.

Zie ook:

Deel dit artikel: