Belgische rechter eist dat Arnhemse moordverdachte bij zaak is

KORTRIJK - De 44-jarige Sjean K. uit Arnhem moet bij de volgende zitting van de strafzaak tegen haar in België aanwezig zijn. De rechtbank in Kortrijk heeft vanmorgen een bevel tot medebrenging tegen haar uitgevaardigd. De vrouw wordt net als haar ex-man André W. (54) verdacht van de moord op de Belgische kunstenaar Stefaan Bekaert.

'Het was te verwachten, ik voelde het aan mijn water', zei aanklager Tom Janssens toen de advocaat van K. mededeelde dat ze niet naar Kortrijk was gekomen om de rechtszaak bij te wonen. 'Het is zoals ze zeggen: als een Hollander u niet gepakt heeft, dan is het omdat hij het vergeten is.'

Het is de tweede keer dat de Arnhemse verstek laat gaan. Tijdens de vorige, inleidende zitting kwam ze ook niet opdagen. 'Uit respect voor de rechtbank en uit respect voor de familie was aanwezig zijn wel het minste wat ze kon. Het getuigt van een extreme vorm van minachting,' fulmineerde de aanklager. 'Het is niet voor een akkefietje dat ze moest komen, maar voor een roofmoord.'

Samen met André W. en hun zoon verbleef K. in 2014 enkele weken bij Stefaan Bekaert, een kunstenaar uit Menen. Het Arnhemse gezin was na overlast in de buurt hun huis uitgezet en had het aan de stok met jeugdzorg. Via de Hare Krishna-beweging leerden de Arnhemmers Bekaert kennen. Hij gaf hen onderdak, enkele weken voordat hij in 2014 spoorloos verdween. Anderhalve maand later werd hij dood gevonden op de zolder van zijn huis aan de Bruggestraat in Menen. Hij was met veertien messteken om het leven gebracht en in een tapijt gewikkeld.

Arrestatieteam

Doordat er met zijn bankpas geld wordt opgenomen, komen de Belgische autoriteiten bij de Arnhemmers terecht. Die verblijven dan bij de moeder van K. in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp. Ze worden uitgeleverd aan België, maar in oktober vorig jaar mag K. terug naar Arnhem om daar haar proces af te wachten. André W. geeft toe dat hij Bekaert heeft gestoken, maar ontkent dat hij hem gedood heeft. Volgens hem zou de Belg zijn zoon hebben willen misbruiken.

Stefaan Bekaert. Foto: Omroep GelderlandStefaan Bekaert. Foto: Omroep Gelderland

Betrapt met cannabis

W. lijdt aan blaaskanker. Hij is in de gevangenis betrapt op het bezit van cannabis, dat hij zegt te gebruiken om zijn pijn te verlichten. Hij is vandaag wel bij de rechtszaak. Als hij de aanklager onderbreekt, wordt hij door de rechter tot de orde geroepen. In handboeien wordt hij later terug afgevoerd. Ook voor hem wordt de zaak aangehouden. De rechtszaak gaat 18 januari verder.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Justitie Moord Rechtbank
Deel dit artikel: