Nieuws

Biologische vleeskuikenhouderij mag naar Wehl komen

DOETINCHEM - De komst van een biologische vleeskuikenhouderij naar Wehl is een stap dichter bij gekomen. B&W van Doetinchem willen KemperKip een omgevingsvergunning verlenen.
KemperKip wil in Wehl (gemeente Doetinchem) meerdere stallen bouwen voor in totaal zo'n 50.000 kuikens. Het is de bedoeling dat de dieren ook veel buiten zijn. 

Opnieuw bekijken

In 2015 stemden burgemeester en wethouders onder voorwaarden in met de komst van KemperKip naar Wehl, maar naar aanleiding van nieuwe gezondheidsonderzoeken dit jaar is er opnieuw naar gekeken. Uit die onderzoeken blijkt onder meer dat mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen meer kans hebben op longontsteking, ongeveer 10 procent.
De mogelijke vestiging van het bedrijf riep veel vragen op bij omwonenden. Daarom organiseerde de gemeente vorige maand een extra informatiebijeenkomst voor bewoners met deskundigen. Ze maakten zich onder meer zorgen om hun gezondheid.

Fijnstof en vogelgriep

Veel vragen gingen over die gezondheidsrisico's: hoe groot is het risico op fijnstof? Wat betekent het voor de gezondheid als je in de buurt van een biologische kippenhouder fietst of wandelt? Wat is het risico voor omwonenden om vogelgriep te krijgen? 
De GGD zegt dat een vleeskuikenhouderij op die locatie naar verwachting geen negatieve effecten heeft. KemperKip moet dan wel maatregelen nemen om de uitstoot van fijnstof te verkleinen. Dat is voor B&W reden om de komst van KemperKip niet tegen te houden.
Eigenaar Herman Kemper laat weten blij te zijn met het besluit. Hij zegt dat hij er ook wel vertrouwen in had. 

Besluit voor eind 2017

Het laatste woord is aan de gemeenteraad. Eind dit jaar moet er duidelijkheid zijn. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!