COPD-app van Gelderse ziekenhuizen genomineerd voor medische prijs

EDE - De app 'Slimme zelftest voor adem' voor COPD-patiënten van onder meer het Radboudumc, de Radboud Universiteit, Ziekenhuis Gelderse Vallei en COPD-patiënten is genomineerd voor de Medische Inspirator Prijs 2017. Aan die prijs zit een geldbedrag van 75.000 euro vast. Met de app kunnen longaanvallen op tijd worden herkend.

Patiënten kunnen regelmatig vragen invullen en op die manier zien of de klachten erger worden. Ook geeft de app persoonlijk behandeladvies, zonder tussenkomst van een arts. Door snel te handelen, kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen. 

Mensen met COPD hebben last van kortademigheid, hoesten en slijmopgave. Bij een longaanval worden de klachten ineens erger, en kan het in extreme gevallen de dood tot gevolg hebben. Volgens longarts Jeroen Verheul van de Gelderse Vallei vinden COPD-patiënten het vaak lastig een beginnende longaanval te herkennen. 

De app is nog niet op de markt, maar het Ziekenhuis Gelderse Vallei hoopt volgend jaar met behulp van het prijzengeld, de app beschikbaar te maken voor alle mensen met COPD. Stemmen kan hier en nog tot 20 november. 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Ede Nijmegen Gezondheid Radboud
Deel dit artikel: