Ben jij voorbereid op een ramp?

BRAKEL - In het donker zoeken naar batterijen. Niet handig als de stroom uitgevallen is en je je zaklantaarn wil gebruiken. Toch is dit de praktijk bij veel huishoudens, blijkt uit een poll op onze Facebookpagina. Van de ruim 300 stemmers geeft 71 procent aan niet goed voorbereid te zijn op een ramp.

Radio, flessen water, kaarsen, houdbaar eten en een waarschuwingsfluitje! De overheid adviseert om altijd een noodpakket met deze producten in huis te hebben, maar weinig mensen geven daar dus gehoor aan.

De poll op onze Facebookpagina:

Goed gevulde voorraadkast

Jeroen Klaassen uit Brakel is wel voorbereid. Hij kan zijn eigen water zuiveren, bakt zelf zijn brood, maakt worsten en kan zelfs zijn eigen bier brouwen. Bovendien heeft hij een goed gevulde voorraadkast.

Klaassen is zelfvoorzienend, maar dat is hij niet altijd geweest. Toen hij nog in Rotterdam woonde, maakte Klaassen een stroomstoring mee en kon hij - naar eigen zeggen - niet goed voor zijn zoontje zorgen. Sindsdien houdt hij zich bezig met preppen, van het Engelse woord prepare, oftewel voorbereid zijn.

Luister het radio-interview met Jeroen Klaassen terug:

Onbegrijpelijk

De inwoner van Brakel vindt het onbegrijpelijk dat anderen er altijd maar vanuit gaan zo de supermarkt te kunnen binnenwippen: 'Nederlanders hebben geen voedselvoorraad meer in huis. Behalve sommige oudere mensen, die de oorlog nog hebben meegemaakt.'

Klaassen benadrukt dat het handig is om altijd een voorraadje in huis te hebben voor als de supermarkt om wat voor reden dan ook dichtgaat. Dat blijkt wel uit de grote stroomstoring van maandagavond in het Rivierenland. 24.000 huishoudens zaten daardoor urenlang zonder elektriciteit en waren daardoor aangewezen op kaarsen en zaklampen.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: