Stokoude treinwagon in tuin bij fruitteler; Spoorwegmuseum is dolblij

ANDELST - Fruitteler Jan van Olst uit Andelst heeft het Spoorwegmuseum in Utrecht blij gemaakt met de oudste goederenwagon die het museum tot nu toe heeft kunnen vinden. De wagon stond al tientallen jaren bij de teler op het land en deed dienst als opslagruimte.

Van Olst stuurde het museum begin vorig jaar een e-mail. 'Ik wilde wel eens van het ding af', zegt hij. In het voorjaar kwamen spoorkenners van het museum bij hem langs. De wagon bleek heel bijzonder.

'Extreem oud'

'We denken dat deze gesloten, houten goederenwagon met schuifdeuren uit 1872 komt. Dat is echt extreem oud', zegt Evertjan de Rooij, woordvoerder van het Spoorwegmuseum enthousiast.

Bekijk hier de video die het spoorwegmuseum over de wagon maakte:

Medewerkers van het museum gingen vorige week bij Van Olst langs om de wagon op te halen. 'Hij is niet in goede staat, maar wel goed genoeg om hem te kunnen restaureren', gaat De Rooij verder.

'Restauratie duurt jaren'

Hoe lang de restauratie gaat duren en hoeveel dit gaat kosten, durft de woordvoerder niet te zeggen. 'Het kan jaren duren voordat de wagon in het museum te zien is. We moeten de ontbrekende onderdelen, zoals het onderstel, op zien te snorren en vrijwilligers moeten tijd maken voor het fysieke werk', aldus De Rooij. 

Geld voor de restauratie is toegezegd door de vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum. Het uiteindelijke doel is om de oude goederenwagon van Van Olst onderdeel te maken van een tentoonstelling over goederentreinen. 'Ik ben erg blij dat hij bewaard blijft', zegt de fruitteler.

Betekenis letters

De wagon heeft typenummer SS CHA, SS staat voor Staatsspoorwegen. Het spoorbedrijf werd in 1863 opgericht en liet tientallen wagens bouwen.

 Oude foto van een SS CHA goederenwagon. Foto: Spoorwegmuseum

De letters CH duiden aan dat het om een gesloten goederenwagen gaat, die de lading beschermt tegen weersinvloeden. De A geeft het draagvermogen van de wagen aan. De wagon met twee deuren had vier luiken die met een ijzeren plaat konden worden gesloten.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Overbetuwe
Deel dit artikel: