Checken of je overoverovergrootvader dik in de schulden zat

NIJMEGEN - Ze moesten er met 30 man 25 jaar aan werken, maar dan heb je ook wat. Gegevens uit 185 stokoude boeken zijn in Nijmegen gedigitaliseerd. Meer dan 200.000 persoonsnamen zijn daardoor nu online te doorzoeken.

Het gaat om zogeheten schepenprotocollen uit het archief van de Stadsgerichten Nijmegen. Een schat aan informatie over de geschiedenis van Nijmegen en haar inwoners in de periode van 1596 tot en met 1811.

De schepenen (een soort wethouders) van Nijmegen schreven hier de akten in. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de schepenprotocollen van Nijmegen digitaal toegankelijk gemaakt. In de 185 boeken met akten staan onder meer erfenissen, hypotheken, borgstellingen en schuldbekentenissen. Daardoor zijn de protocollen een belangrijke bron voor stamboomonderzoek.

Welke erfenissen kregen mijn voorouders? Hadden ze schulden? Een dikke hypotheek? Dat kun je nu makkelijk opzoeken. Tenminste, áls die voorouders tussen 1596 en 1811 in Nijmegen woonden.

Zoeken kan hier.

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Om het resultaat te vieren was er op 14 november vanaf 15:00 een bijeenkomst in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis met onder meer een lezing van dr. J. Kuys over het testament van Stijn Buijs
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Cultuur Geschiedenis
Deel dit artikel: