Strenger beleid voor kamerverhuurders Nijmegen

NIJMEGEN - De regels voor kamerverhuur in Nijmegen worden strenger. Overlast wordt sneller aangepakt en inspecteurs gaan volgend jaar actief op zoek naar illegale kamerverhuurders.

Wethouder Bert Velthuis kondigde vorig jaar september al aan dat er iets moest veranderen aan het kamerverhuurbeleid in Nijmegen. Nu voegt hij de daad bij het woord. Bewoners van de binnenstad ervaren veel overlast van kamerbewoners, veelal studenten.

'Studentenstad leidt tot last, maar overlast gaat te ver'

Toch wil de wethouder kamerverhuur niet ontmoedigen: 'We zijn een studentenstad en zullen dat ook blijven. Wonen in een stad met studenten leidt automatisch tot last, maar overlast gaat te ver.' De bestrijding van die overlast is dan ook een van de speerpunten van het nieuwe beleid. Zo worden de klachten over bijvoorbeeld geluidsoverlast die nu her en der in de gemeente binnenkomen, voortaan gestroomlijnd en doorgespeeld naar de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

Fietsen in de voortuintjes

Maar ook de eisen aan de panden worden strenger; zo moeten woningscheidende constructies beter geluidswerend zijn en wordt een fietsenberging verplicht. Al ziet wethouder Velthuis bij die laatste eis ook weer een pijnpunt. Bert Velthuis: 'Ik vroeg laatst aan studenten waarom ze toch nog fietsen buiten zetten en toen bleek dat ze alleen hun goede fietsen in de daarvoor bestemde kelder plaatsen.' 

Geen hele straten meer verkamerd

Ook wil de gemeente voorkomen dat er straks hele straten verkamerd zijn: 'Bewoners in de 19e eeuwse ring van het stadscentrum kunnen er straks van op aan, dat wanneer er links van hen een pand verkamerd wordt dat daarna niet ook het pand rechts van hen aan de beurt is', belooft Velthuis. Ook wordt de prijs van woningen die verkamerd mogen worden hoger (van 172.000 naar 180.000 euro) en is er al een vergunning nodig bij drie kamers. Dat is nu bij vijf kamers.

Illegale verhuurders krijgen half jaar inkeerregeling

Illegale kamerverhuur wordt vanaf halverwege 2018 aangepakt, te beginnen in de 19e eeuwse ringstraten in het centrum waar het probleem het grootst is. Verhuurders die nu niet voldoen aan de wet krijgen tot 1 juli 2018 de tijd om hun zaken alsnog te regelen. Na afloop van deze zogenoemde 'inkeerregeling' gaat de gemeente de illegale kamerverhuurders actief opsporen en beboeten.

Dat zal nog een hele klus zijn want volgens een schatting van de gemeente gaat het daarbij om zo'n 1500 panden. Maar Velthuis heeft grote ambities: 'Het uiteindelijke doel is dat we alle panden aanpakken.' Al tempert hij die doelstelling zelf al weer. 'Op een gegeven moment zal dat misschien zo veel kosten dat de baten er niet meer tegen op wegen.'

binnenstadbewoners zijn de overlast v. studenten zat:

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: