Nieuws

Defensie gaat door met oefenen, maar niet rond de plek van het helikopterongeluk

Defensie gaat gewoon door met de oefeningen in het Rivierengebied, ondanks het ongeluk van maandagavond. Dat meldt luitenant-kolonel Sidney Plankman dinsdag. © ANP
ZOELMOND - Defensie gaat gewoon door met de oefeningen in het Rivierengebied, ondanks het ongeluk van maandagavond. Dat meldt luitenant-kolonel Sidney Plankman dinsdag.
Maandagavond vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningskabel bij Zoelmond, gemeente Buren. 'Daar wordt niet gevlogen zolang het onderzoek naar het ongeluk loopt', verklaart Plankman.

'Vaardigheid nodig'

Dat er toch geoefend wordt, is omdat het van belang is voor missies. 'Je moet zo laag kunnen vliegen dat je niet gezien wordt. In bijvoorbeeld Mali is die vaardigheid nodig. Zowel overdag als 's nachts. Daarom blijven we wel trainen', legt Plankman uit.

'Verbergen voor vijand'

De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, heeft de Koninklijke Luchtmacht op Facebook aan. 'We oefenen om hier laag en in de nacht te vliegen om ons voor te bereiden voor de missie. Dan moet je gebruik maken van de omgeving, bomen en boerderijen om jezelf te kunnen verbergen voor de vijand', legt Gerhard Polet, commandant van het Defensie helikoptercommando, uit.
Een boze boer beklaagt zich op Twitter dat de helikopters zo laag over kwamen: 'Alle melkkoeien op elkaar. Twee keer vlak achter elkaar een Apache 10!!! meter boven de stal!'

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl