Plunderingen tijdens de stroomstoring: nepnieuws of echt gebeurd?

CULEMBORG - Bestormingen van supermarkten en plunderingen in winkels: wie maandagavond op sociale media keek, kreeg de indruk dat het tijdens de grote stroomstoring flink uit de hand liep in Culemborg.

door Zoë Boven en Marnix Amperse

Maar dat viel wel mee, zei de politie dezelfde avond nog. Er waren wel wat vernielingen, maar van plunderen was geen sprake. Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, had het over jongeren die een kat-en-muisspel speelden met de politie.

De reactie van de burgemeester leidde tot onbegrip op sociale media. Media werden beschuldigd van het achterhouden van informatie. 

Hoe zit het nu? Was de burgemeester onrust aan het goedpraten of was er inderdaad niets aan de hand? Een onderzoek.

De berichten over de plunderingen namen een vlucht door een tweet van CulemborgZO, een website met lokaal nieuws.

Het bericht werd al snel ruim 100 keer gedeeld en haalde ook de website van GeenStijl. Ook De Telegraaf besteedde aandacht aan de vermeende onrust en zette het woord plunderingen in de kop van het bericht.

De kop is dinsdag in de loop van de ochtend aangepast, maar dan is het artikel al veel gedeeld. Dat gebeurt opvallend vaak door PVV'ers, onder wie Marjolein Faber, senator en fractievoorzitter namens de PVV in Gelderland. 

Gerard van Eldik van CulemborgZO was maandagavond tijdens de stroomstoring op het Chopinplein in Culemborg. Hij zag dat mensen bij de Coop met volle boodschappenkarren naar buiten liepen, vertelt hij tegen Omroep Gelderland. 'Dan is er wel sprake van plunderingen.'

Ook zag hij dat vuurwerk werd afgestoken. Verder stonden er groepjes jongeren te schreeuwen en te joelen. Dat laatste wordt bevestigd door de bedrijfsleider van dezelfde Coop. Hij zegt dat rond 19.30 uur jongeren op de deur van de supermarkt stonden te bonzen. Dat was intimiderend, vertelt hij, maar de politie was er snel bij en daarna werd het weer rustig. De bedrijfsleider ontkent dat er is geplunderd.

Een telefoontje met de nabijgelegen drogisterij Müller leert dat het onrustig was maar dat er geen sprake was van vernielingen of plunderingen. Vakbond De Unie en supermarkt Emté worden eveneens genoemd in de tweet, maar ook die ondernemers zeggen dat er niet is geplunderd en niets is vernield. 

Ruit ingegooid

Restaurant Op de Haven in Culemborg kwam niet ongeschonden uit de avond. Daar werd een ruit ingegooid tijdens de stroomstoring, maar er is niemand binnen geweest. 

Vrijwel alle betrokkenen benadrukken dat de politie snel aanwezig was en dat het daarna rustig bleef. 

De politie meldt dinsdagmiddag dat er geen bijzondere incidenten waren die direct te maken hadden met de stroomstoring. Uit het gebied waar de stroom uitviel kwamen 89 meldingen en dat zijn er volgens de politie niet meer dan op een normale maandagavond.

Het ging onder meer om diefstal van een auto, de vernieling van een ruit (vermoedelijk die bij het restaurant), het opstootje bij de Coop en drie inbraken bij bedrijven. Ook waren er elf inbraakmeldingen die loos alarm bleken te zijn, maar sommige alarmen gaan automatisch af als de stroom uitvalt.

Aan het eind van de avond was er brand in een auto op de Troelstrastraat in de Culemborgse wijk Terweijde. De afgelopen anderhalf jaar gingen in Culemborg zeker 60 auto's in vlammen op. De oorzaak van de nieuwste autobrand is niet bekend.

Conclusie

Een groep jongeren zorgde maandagavond tijdens de stroomstoring inderdaad korte tijd voor onrust in Culemborg. Hoe groot de groep is, weten we niet. Op basis van één bron kan niet worden geconcludeerd dat er op grote schaal is geplunderd, zoals op sociale media werd beweerd. Wel is duidelijk dat er vernielingen en inbraken zijn geweest, maar het is te kort door de bocht om te concluderen dat die een directe link hebben met de stroomstoring.

Zie ook: Marechaussee doet strafrechtelijk onderzoek naar helikopterongeluk; weg afgesloten

Heeft u aanvullingen of meer informatie? Tip de redactie via omroep@gld.nl
Deel dit artikel: