Drie onderzoeken naar ongeluk met Apache bij Zoelmond

ZOELMOND - De Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter bij Zoelmond (gemeente Buren). Daaruit moet duidelijk worden of verwijtbare fouten zijn gemaakt. Behalve deze studie zijn nog twee onderzoeken begonnen.

'Wat precies is gebeurd, zal moeten blijken uit onderzoek. Wat we wel weten dat er een draadaanvaring heeft plaatsgevonden en dat de bemanning heeft moeten besluiten de helikopter direct aan de grond te zetten. Ze zijn enorm geschrokken en blij dat ze veilig aan de grond waren', vertelt Gerhard Polet, commandant van het Defensie helikoptercommando. 

Het artikel gaat verder onder de video.

Weg afgesloten

De N320 Culemborg-Lienden is tussen de weg naar Beusichem en de N834 afgesloten vanwege het helikopterongeluk bij Zoelmond. Fietsers mogen er overigens wel langs.

De provinciale weg blijft afgesloten zolang de Apache in het weiland staat. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend. Polet gaat ervan uit dat de weg nog wel vandaag vrij is. 'De Koninklijke Marechaussee moet bepalen of het gebied vrijgegeven wordt. Dan kunnen wij erbij om de helikopter richting sloot te verplaatsen. Dan komt er een grote kraan op de provinciale weg, die tilt de heli op een dieplader. Die brengt hem naar de basis. Daarna wordt onderzoek gedaan en bekeken wanneer we de heli weer luchtwaardig kunnen maken.'

Militair gebied

Het betreffende gebied is tot militair gebied verklaard. Dat betekent dat de helikopter wordt bewaakt en dat mensen worden tegengehouden.

Foto: Omroep Gelderland

Ook OVV doet onderzoek

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoekers naar het weiland gestuurd waar de gevechtshelikopter maandagavond tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog, met een grote stroomstoring tot gevolg. De onderzoekers doen een officieel onderzoek naar het incident.

OVV-woordvoerder Wim van der Weegen zegt: 'We besloten onderzoek te doen, omdat de impact erg groot was. Er zaten namelijk ruim 24.000 huishoudens uren zonder elektriciteit.' Over het ongeluk in 2007 waar de raad ook onderzoek naar deed, zegt hij: 'Het is niet aan de OVV om na zijn onderzoeken te monitoren wat er met die aanbevelingen verder gebeurt. Dat is een taak van de overheid, van de politiek.'

Ongeacht wat de OVV concludeert na het ongeluk met de Apache-helikopter zijn aanbevelingen van de onderzoeksraad niet bindend, zegt Van der Weegen. 'We zijn niet bij machte om zaken af te dwingen, maar instanties die we onder de loep nemen, nemen altijd maatregelen op het gebied van veiligheid.' 

Ook Defensie houdt het ongeluk tegen het licht, zegt Polet tegen Omroep Gelderland. 'Dat doet de luchtmacht zelf en die kijkt naar de veiligheidsaspecten. We wachten de uitkomsten van die drie onderzoeken af.'

Urenlang geen stroom

De stroomstoring begon maandag rond 19.00 uur doordat een Apache-gevechtshelikopter tegen hoogspanningskabels bij Zoelmond vloog. Ruim 24.000 huishoudens en bedrijven zaten daardoor uren zonder stroom.

Iets na 1.00 uur vannacht had iedereen weer elektriciteit. Het is nog onduidelijk hoe het kwam dat de helikopter tegen de hoogspanningskabels vloog.

Zie ook: 

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Deel dit artikel: