Dit is wat we nu weten over de stroomstoring nadat een Apache-gevechtshelikopter hoogspanningskabels raakte

ZOELMOND - Een Apache-gevechtshelikopter vloog maandagavond rond 19.00 uur tegen hoogspanningskabels bij Zoelmond. Daardoor zaten 24.449 huishoudens in het Rivierengebied urenlang zonder stroom.

Dat gebeurde tijdens een aangekondigde oefening, waarbij de helikopters laag boven het gebied ten noorden van de Waal vlogen. De gevechtshelikopter die de hoogspanningskabel raakte vloog tijdens de oefening in een formatie van 4 Apaches. Om nog onduidelijke oorzaak raakte de helikopter bij Zoelmond de bliksemdraad van de hoogspanningskabels.

Op de onderstaande foto is te zien dat een deel van de kabel om de radarbol van de heli zit.

De tekst gaat verder onder de foto (bron: @StarlifterAP)

Geen gewonden

De piloten hebben de helikopter veilig aan de grond gezet. Er zijn geen gewonden gevallen. De piloten bleven urenlang bij hun helikopter, volgens verslaggever Erik van der Pol is dat protocol.

Defensie heeft geen mededelingen gedaan over de oorzaak van de ongeval. In het donker is de minimale vlieghoogte ongeveer 100 meter (300 voet), zo is te lezen in een bericht over de oefening. Hoogspanningsmasten zijn ongeveer 60 meter hoog. Mogelijk heeft de helikopter te laag gevlogen. 

Berichten over plunderingen Culemborg

Tijdens de stroomstoring verschenen op sociale media berichten over plunderingen in Culemborg. Dat klopt niet, zegt de politie. Wel zijn er vernielingen gepleegd en probeerden jongeren in Culemborg een kat-en-muisspel te spelen met de politie. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Ook ging in de Culemborgse wijk Terweijde een auto in vlammen op, de oorzaak wordt onderzocht. Ook werden er 3 inbraken gepleegd in Culemborg.

10 jaar na stroomstoring Bommelerwaard

Het incident doet denken aan een vergelijkbare stroomstoring in 2007. Toen vloog ook een Apache-gevechtshelikopter tegen hoogspanningskabels tijdens een oefening, toen bij Hurwenen. Daardoor zaten 50.000 huishoudens in de Bommelerwaard dagen zonder stroom. De schade liep in de miljoenen. De piloten werden veroordeeld tot een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

Vergoeding

De stroomstoring was ditmaal van kortere duur. Rond 01.15 uur was de stroomvoorziening bij alle getroffen huishoudens hersteld. Volgens Liander krijgen aansluitingen automatisch een vergoeding wanneer zij meer dan 4 uur zonder stroom zitten. Dat bedrag wordt binnen 10 weken automatisch overgeschreven.

Provinciale weg blijft afgesloten

De N320 bij Zoelmond blijft afgesloten zo lang de Apache in het weiland staat, het gebied is tot militair gebied verklaard. Daardoor blijft de provinciale weg gesloten tijdens de ochtendspits.

 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: