Honderden actievoerders toeteren tegen uitbreiding Lelystad Airport

LELYSTAD - Actievoerders uit Gelderland hebben zaterdag op Lelystad Airport gedemonstreerd tegen de uitbreiding van het vliegveld. Ze lieten zich samen met betogers uit Overijssel en Friesland horen met toeters.

De honderden demonstranten liepen rond met spandoeken en protestborden. Ze willen dat 'de rampzalige plannen worden afgeblazen'. Ook omwonenden van Schiphol en regionale vliegvelden, SP en GroenLinks deden mee.

(Tekst gaat verder onder de reportage)

Geluidsoverlast

Lelystad Airport moet vanaf 2019 het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen. Deze zomer bleek dat daarvoor tientallen vluchten per dag laag over het oosten van het land zullen vliegen. 

De actiegroepen vrezen de geluidsoverlast van de laagvliegende vliegtuigen en zijn ook bang voor de gevolgen voor de gezondheid. Ze hopen daarom het tij nog te kunnen keren. 'De laagvliegroutes zijn onacceptabel', sprak Marjolein Rotsteeg van Red De Veluwe eerder. 'De plannen moeten worden afgeblazen.'

(Tekst gaat verder onder foto)

Foto: ANP

Fouten gemaakt

Ondertussen hebben tegenstanders aangetoond dat er in de voorbereiding flinke fouten zijn gemaakt op het ministerie van Infrastructuur. Oud-staatssecretaris Sharon Dijksma zou onlangs hebben gezegd dat het ministerie kampt met een gebrek aan expertise. GroenLinks en de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben daarover opheldering gevraagd.

Lelystad Airport hield zaterdag een open dag om de uitbreidingsplannen te laten zien. De betogers waren niet van plan dat te verstoren, aldus een woordvoerder. De demonstratie verliep zonder problemen.

De protestactieactie op het vliegveld is een initiatief van Red de Veluwe, HoogOverijssel, Laagvliegroutes Nee uit Friesland en Nee Tegen Laagvliegroutes Over Ede.

Zie ook:

Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Vliegroutes Lelystad
Deel dit artikel: